Βρέθηκε στη Νορβηγία η κλεμμένη πύλη του Νταχάου | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Δεκεμβρίου 2016, 20:50

Στη Νορβηγία φέρεται να βρέθηκε η πύλη με τη διαβόητη επιγραφή «Arbeit macht frei» («Η δουλειά απελευθερώνει») που κλάπηκε στα τέλη του 2014 από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου, στη Γερμανία.

Η αστυνομία του Μπέργκεν, έπειτα από μια ανώνυμη πληροφορία που έλαβε, βρήκε και κατάσχεσε μια πύλη από σφυρήλατο σίδερο που φέρει την επιγραφή αυτή, ανέφεραν οι βαυαρικές αρχές, χωρίς να διευκρινίσουν αν έχουν εντοπιστεί ή συλληφθεί οι δράστες της κλοπής.

Με βάση τις φωτογραφίες που έστειλαν οι Νορβηγοί στους Γερμανούς συναδέλφους τους, η γερμανική αστυνομία εκτιμά ότι πρόκειται πράγματι για την πύλη του Νταχάου που κλάπηκε τη νύχτα της 1ης προς τη 2α Νοεμβρίου 2014. Η υπόθεση ερευνάται ακόμη από τις αστυνομικές αρχές και των δύο χωρών.

Οι γερμανικές αρχές προσέφεραν αμοιβή 10.000 ευρώ σε όποιον μπορούσε να βοηθήσει για να ξαναβρεθεί η πύλη, που ζυγίζει περίπου 100 κιλά και είναι διαστάσεων 2 x 1 μέτρα. 

Το Νταχάου απέχει λίγα χιλιόμετρα από το Μόναχο και άρχισε να λειτουργεί στις 22 Μαρτίου 1933, μόλις δύο μήνες αφότου ο Αδόλφος Χίτλερ έγινε καγκελάριος της Γερμανίας. Ήταν το πρώτο στρατόπεδο εξόντωσης –και αποτέλεσε το «πρότυπο» για τα επόμενα– και αρχικά προοριζόταν για πολιτικούς κρατούμενους. 

Περισσότεροι από 206.000 άνθρωποι από 30 χώρες κρατήθηκαν στο Νταχάου και 41.000 από αυτούς εξοντώθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες, την πείνα ή τις ασθένειες, μέχρι να απελευθερωθεί το Νταχάου από τους Αμερικανούς, στις 29 Απριλίου 1945. Σήμερα, το Νταχάου δέχεται περίπου 800.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

TAGS: