Αξιολόγηση και Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Τσίπρα – Ολάντ | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Δεκεμβρίου 2016, 09:41

Το Κυπριακό και η οικονομία ήταν μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν τη διμερή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο Άμπου Ντάμπι.

Η συνάντηση ξεκίνησε λίγο μετά τις 7.00 π.μ. (ώρα Ελλάδος) και διήρκησε 40 λεπτά.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζει σε σχετική ανακοίνωση του γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίστηκε από κοινού ότι είναι επιβεβλημένη η συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου και η λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους.

Συζήτησαν επίσης για την αναβάθμιση των οικονομικών σχέσεων Ελλάδας με χώρες του Περσικού Κόλπου, καθώς και οι σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, ενώ τονίστηκε η σημασία συνέχισης της εφαρμογής της Συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας και της δράσης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, καθώς και βελτίωσης του κλίματος.
Υπό το πρίσμα της επικείμενης επίσκεψης του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο, καλωσορίστηκε η επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό και συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο ζήτημα. 

Υπογραμμίστηκε, στο πλαίσιο αυτό, η σημασία του Κυπριακού για τις σχέσεις Ε.E.- Τουρκίας.u000b Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενημέρωση, τονίστηκε η ανάγκη να τερματιστεί η επιθετική ρητορική εκ μέρους της γείτονος.

Να σημειωθεί ότι στη Διάσκεψη συμμετέχουν πλήθος ηγετών του αραβικού κόσμου, οι οποίοι βρίσκονται στο Άμπου Ντάμπι για τη σημερινή επέτειο των 45 χρόνων από την ένωση των επτά εμιράτων και τη δημιουργία του κράτους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το 1971. Χώρες, με τις οποίες η Ελλάδα διατηρεί παραδοσιακούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας σε τομείς που αφορούν, μεταξύ άλλων, την οικονομία, το επενδυτικό ενδιαφέρον, τον τουρισμό, τον πολιτισμό.