Αλ. Τσίπρας: Πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας η Ελλάδα | Pagenews.gr
Pagenews Team 3 Δεκεμβρίου 2016, 09:52

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ως κράτος – μέλος της Ε.Ε. και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Διάσκεψης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στο Αμπού Ντάμπι.

Επισήμανε ότι «ο κόσμος βιώνει μια ανησυχητική κλιμάκωση βίας και εξτρεμισμού», όπου «ένοπλες συγκρούσεις και τρομοκρατία απειλούν όχι μόνο την ειρήνη και την ασφάλεια, αλλά τις θεμελιώδεις αρχές της ανθρωπότητας».
«Οι συνειδητές επιθέσεις στην πολιτιστική κληρονομιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τρομοκρατικές ομάδες ως όπλο πολέμου, προκειμένου να κάμψουν το ηθικό λαών και να καταστρέψουν αυτό που είναι πολύτιμο για τις ταυτότητες των εθνών». Παρατήρησε ότι η δίωξη των ατόμων για πολιτιστικούς λόγους, σε συνδυασμό με τη συνειδητή καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς τους, μπορεί να περιγραφεί ως «πολιτιστική κάθαρση».

Η Ελλάδα, είπε, «ως κράτος-μέλος της ΕΕ, αλλά επίσης και ως κράτος με βαθιές ρίζες και ιστορικούς δεσμούς στην περιοχή, εδραιώνει ενεργά τον περιφερειακό ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας» και τόνισε πως «σε αυτό το πλαίσιο και ως κράτος με πλούσια ιστορική κληρονομιά χιλιάδων χρόνων, ήμασταν πάντα στην πρώτη γραμμή των προαναφερθέντων προσπαθειών».

Όπως σημείωσε «η προστασία και η διατήρηση της πολιτιστικής ιδιοκτησίας, η συμμετοχή στην εκπόνηση και την παρακολούθηση διεθνών πολιτιστικών συμβάσεων, καθώς επίσης και ο ενεργός ρόλος μας στο πλαίσιο της UNESCO και του ΟΗΕ, αποδεικνύει τη συνεχή συμβολή μας προς την κατεύθυνση μιας δυναμικής διεθνούς πολιτιστικής πολιτικής».
Ανέφερε ότι η Ελλάδα, ως εκλεγμένο μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της UNESCO, επίσης ασκεί την Προεδρία της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών σε περίπτωση ένοπλης σύγκρουσης, το οποίο είναι το όργανο ελέγχου του 2ου Πρωτοκόλου στη Σύμβαση της Χάγης του 1954.

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, χρειάζεται να δουλέψουμε στενά από κοινού για την παγκόσμια διαχείριση της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο της UNESCO όπως επίσης και το υπάρχον διεθνές νομικό πλαίσιο, αυτή η σημαντική νέα πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός διεθνούς δικτύου διάσωσης και προστασίας των πολιτιστικών αγαθών, πρέπει να πραγματοποιηθεί σε στενό συντονισμό με τις σχετικές θεσμικές Επιτροπές και τα όργανα των Πολιτιστικών Συμβάσεων της UNESCO.

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε επίσης τη θέση ότι από αυτή την άποψη τα «ασφαλή καταφύγια» («safe heavens») για τα πολιτιστικά αγαθά πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ η χώρα προορισμού των πολιτιστικών αγαθών θα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένες εγγυήσεις για την ασφαλή επιστροφή της πολιτιστικής της περιουσίας. Καλωσορίζοντας την Πολιτική Διακήρυξη ο Έλληνας πρωθυπουργός επαναβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας μας να συμμετάσχει στο διεθνές δίκτυο των «ασφαλών καταφυγίων», στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μας.