Διεθνή

Βερολίνο προς Άγκυρα: Θέλετε κατάργηση της βίζας; Τηρήστε τη συμφωνία για το προσφυγικό

Βερολίνο προς Άγκυρα: Θέλετε κατάργηση της βίζας; Τηρήστε τη συμφωνία για το προσφυγικό
Η συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Αγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, τόνισε ο Πέτερ Αλτμάιερ.

Οι σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας παραμένουν τεταμένες. Το ανελέητο πογκρόμ, που έχει εξαπολύσει ο Ταγίπ Ερντογάν στον απόηχο της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, έχει ως αποτέλεσμα το αίτημα περί «παγώματος» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα από την ευρωπαϊκή οικογένεια. 

Την ώρα που ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ τονίζει πως η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει ούτε ένα προαπαιτούμενο, ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα για τη βίζα, ο «σουλτάνος» προειδοποιεί την ΕΕ με τελεσίγραφο ως τα τέλη του τρέχοντος έτους, για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της. 

«Η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι», διαμήνυσε ο προϊστάμενος της γερμανικής καγκελαρίας και υπουργός Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάιερ, στην ίδια «γραμμή» με τον πρόεδρο της Κομισιόν. 

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Welt προέτρεψε την Τουρκία να αλλάξει τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Εξ αρχής ήταν σαφές ότι αυτό «είναι συνδεδεμένο με από κοινού αποφασισθείσες προϋποθέσει», είπεnnO όροι αυτοί συναποφασίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Τουρκία πριν τρία χρόνια και «εμμένουμε σε αυτή την συμφωνία. 

Γι΄ αυτό και η τουρκική επιθυμία για κατάργηση της βίζας θα εκπληρωθεί μόνο όταν εκπληρωθούν οι εκκρεμούντες όροι», δήλωσε ο κ.Αλτμάιερ, όπως σημειώνει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.nnΗ συμφωνία για το προσφυγικό μεταξύ της Αγκυρας και της Ε.Ε. δεν είχε ως αποτέλεσμα μονομερείς δεσμεύσεις, πρόσθεσε. 

«Υπάρχουν και στις δυο πλευρές αμφίδρομα αλληλοεξαρτώμενα συμφέροντα», είπε.nnΠαράλληλα, υπογράμμισε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να εκβιαστεί λόγω του προσφυγικού, εν τούτοις «έχουμε πολλούς σοβαρούς λόγους να εμμείνουμε στη συνεργασία μας με την Τουρκία, όσο αυτή τηρεί τις υποσχέσεις της». 

Παρά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις η Τουρκία παραμένει «ένας γεωστρατηγικός εταίρος σε ό,τι αφορά την εγγύηση της σταθερότητας στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, στο να τεθεί τέρμα στην περιφρονητική για τον άνθρωπο εγκληματική δραστηριότητα των λαθροδιακινητών στο Αιγαίο και στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολλών προσφύγων οι οποίο έχουν βρει καταφύγιο στην Τουρκία», επεσήμανε.n

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments