Γεύση

Μικρά μυστικά για τέλεια μελομακάρονα

Μικρά μυστικά για τέλεια μελομακάρονα
Ένα από τα πιο αγαπημένα πράγματα των γιορτών των Χριστουγέννων, είναι αυτό το γλυκό!

Ήρθε πάλι η εποχή του χρόνου που τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τα μελομακάρονα! Είτε να τα τρώμε, είτε να τα φτιάξουμε… ή και τα δυο! Όπως κάθε γλυκό όμως, έχει κάποια μικρά μυστικά τα οποία πρέπει να ξέρετε για να έχετε σίγουρη επιτυχία!

Τα μελομακάρονα προορίζονται για τη μεγαλύτερη ίσως γιορτή του χρόνου και θα τα προσφέρεις στα αγαπημένα σου πρόσωπα, γι αυτό και θα τα φτιάξεις με τα καλύτερα υλικά: αλεύρι άριστης ποιότητας, παρθένο ελαιόλαδο, καλό μπράντι και θυμαρίσιο μέλι, που θα εξασφαλίσουν τέλεια γεύση.

Από την στιγμή που θα κοσκινίσετε το αλεύρι, το ζύμωμα των μελομακάρονων, πρέπει να γίνεται με το χέρι και να αφήσετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά πριν τα πλάσετε. Απαιτούν ελάχιστο ζύμωμα γιατί η ζύμη μπορεί να σφίξει και να μη γίνουν αφράτα στο τέλος.

Πρέπει να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες της συνταγής που επιλέξατε και να τηρείτε τις αναλογίες που αναφέρονται. Η ζαχαροπλαστική είναι χημεία… Σημειώστε ότι τα υλικά πρέπει να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Το μπράντι, το πορτοκάλι, η κανέλα και το γαρίφαλο, που υπάρχουν στην παραδοσιακή συνταγή, χαρίζουν στα μελομακάρονα υπέροχο και πολύ γιορτινό άρωμα. Βέβαια, μπορείς να πειραματιστείτε με τα μελομακάρονα προσθέτοντας κι άλλα αρωματικά, όπως ξύσμα μανταρίνι, τζίντζερ ή μπύρα. Επιπλέον, μπορείτε να αντικαταστήσεις την κρυσταλλική ζάχαρη με μαύρη για τους δώσεις ακόμη πιο ιδιαίτερη γεύση.

Το σχήμα δεν παίζει ρόλο, παρά μόνο στα μάτια σας! Μπορείτε να καταφύγετε στο κλασικό στενόμακρο σχήμα που πλάθεται με τα χέρια ή να κόψετε τα μελομακάρονα σε διάφορα σχήματα χρησιμοποιώντας κουπ πατ. Σημειώστε ότι αν τα πλάσετε με τα χέρια θα μπορείτε πιο εύκολα να τα γεμίσετε αν θέλετε και με καρύδι. Επίσης, για να μοιάζουν ακόμη πιο παραδοσιακά μπορείτε αφού τα πλάσετε να “κεντήσετε” την επιφάνεια τους με πιρούνι ή να τα πατήσετε πάνω στον τρίφτη του τυριού.

Τοποθετήστε τα μελομακάρονα σε λαδωμένο ταψί ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και ψήστε τα στον φούρνο, στους 180 C για περίπου 25′ (ή όσο λέει η συνταγή).

Το μυστικό στα επιτυχημένα μελομακάρονα είναι το σιρόπιασμα. Φτιάξτε το σιρόπι πριν ξεκινήσετε να πλάθετε τα μελομακάρονα ώστε να έχει προλάβει να κρυώσει. Μόλις βγάλετε τα μελομακάρονα από τον φούρνο τα ρίχνετε στην κατσαρόλα με το κρύο σιρόπι για 1-2′, τα αναποδογυρίζετε και τα τοποθετείτε σε πιατέλα. Στη συνέχεια τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα καρύδια και τα περιχύνετε με όσο σιρόπι έχει περισσέψει. Αφού κρυώσουν εντελώς, είναι έτοιμα για σερβίρισμα.Το ζεστό μελομακάρονο όταν πέφτει στο κρύο σιρόπι κάνει μια τραγανή κρούστα στην επιφάνειά του, ενώ ασφαλίζει το σιρόπι στο εωτερικό του.

Extra tip. Αν ζηλεύετε τα μελομακάρονα με επικάλυψη σοκολάτας μπορείτε να τα φτιάξεις κι εσείς: αφού σιροπιάσετε τα μελομακάρονα, τα αφήνετε σε σχάρα να στραγγίξουν από το πολύ σιρόπι και στη συνέχεια λιώνετε σοκολάτα κουβερτούρα σε μπεν μαρί και τα βουτάτε μέσα ένα-ένα ή περιχύνετε με τη σοκολάτα την επιφάνειά τους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments