Έχασε τη Σύρτη ο ISIS | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 13:33 5 Δεκεμβρίου 2016, 13:33

Πλήρη ανακατάληψη της Σύρτη, του προπυργίου του ISIS στη Λιβύη, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας, η οποία χαιρέτισε «την επιστροφή» της πόλης στην κρατική εξουσία.

«Οι δυνάμεις μας ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της Σύρτης», διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρέντα Ίσα, ο εκπρόσωπος της στρατιωτικής επιχείρησης. «Διαπίστωσαν σήμερα μια πλήρη κατάρρευση» των τζιχαντιστών, «δεκάδες» από τους οποίους παραιτήθηκαν, σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ήττα του Ισλαμικού Κράτους στη Σύρτη είναι ένα νέο σκληρό πλήγμα για την εξτρεμιστική οργάνωση που έχει γνωρίσει τους τελευταίους μήνες μια σειρά στρατιωτικών αποτυχιών στο Ιράκ και τη Συρία, όπου οι μαχητές της δέχονται αυτή τη στιγμή επιθέσεις στα προπύργιά τους της Μοσούλης (βόρειο Ιράκ) και της Ράκα (βόρεια Συρία).

Από τη άλλη πλευρά ενισχύεται η λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία προσπαθεί αφότου συστάθηκε, στα τέλη Μαρτίου στην Τρίπολη, να εδραιώσει την εξουσία της σε μια χώρα που έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας είχε ανακοινώσει στις 12 Μαΐου την έναρξη της μάχης της Σύρτης, πόλης στην ακτή της Μεσογείου, σε απόσταση 450 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης.

TAGS: