Ξεκινούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό | Pagenews.gr
Pagenews Team 5 Δεκεμβρίου 2016, 08:08 5 Δεκεμβρίου 2016, 8:08

Σήμερα, Δευτέρα, ξεκινούν σε επίπεδο διαπραγματευτών (Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί) οι νέες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στην υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ περιοχή του παλιού αεροδρομίου Λευκωσίας.

Οι δύο διαπραγματευτές συζητούν για την ατζέντα καθώς και για το πρόγραμμα των συναντήσεών τους. Στόχος είναι να επιτευχθεί πρόοδος σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα έως τις 9 Ιανουαρίου, όταν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, θα συναντηθούν στη Γενεύη.

Αυτήν την εβδομάδα δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση των δύο ηγετών. Ο κ. Ακιντζί θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε θα έχει σήμερα συνομιλίες στην Άγκυρα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και θα επιστρέψει στη Λευκωσία. Την Τετάρτη θα συνεδριάσει στη Λευκωσία το εθνικό συμβούλιο υπό τον Κύπριο πρόεδρο. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, φόρμουλα που διαμορφώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά και αφορά τη Μόρφου, επιχειρεί να απαντήσει στις τουρκοκυπριακές «ανησυχίες» για τη μη μετακίνηση πληθυσμών. Να μην μετακινηθεί, δηλαδή, ο σημερινός πληθυσμός της κατεχόμενης πόλης και παράλληλα να επιστρέψουν και οι νόμιμοι ιδιοκτήτες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση προβλέπει αν οι ιδιοκτήτες δεν θέλουν να επιστρέψουν, να μπορούν οι χρήστες να παραμείνουν στις περιουσίες. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα μπουν προφανώς στην κατηγορία όσων θα αποζημιωθούν. Εάν οι νόμιμοι ιδιοκτήτες επιλέξουν να επιστρέψουν, και δεν θα έχουν κανένα λόγο να μην το πράξουν από τη στιγμή που θα είναι η περιοχή υπό το ελληνοκυπριακό συνιστών κρατίδιο, στους σημερινούς χρήστες θα κτιστούν σπίτια στην ίδια περιοχή. Όσοι από αυτούς θα επιλέξουν να παραμείνουν στη Μόρφου και υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση, Τουρκοκύπριοι και έποικοι, θα έχουν κάποια ειδικά δικαιώματα. Το θέμα της Μόρφου, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα παραμείνει ανοικτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Το κεφάλαιο Μόρφου, αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα συζητηθεί με τη μορφή «πάρε-δώσε» με την εκ περιτροπής προεδρία να είναι το αντάλλαγμα της ελληνοκυπριακής πλευράς.

TAGS: