Διεθνή

Τράπεζες: Άγριο ξεπούλημα στο Μιλάνο, “φωτιές” άναψε ο Νοβότνι

Τράπεζες: Άγριο ξεπούλημα στο Μιλάνο, “φωτιές” άναψε ο Νοβότνι
Το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών

Την επομένη του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της παραίτησης του Ματέο Ρέντσι, τα “βλέμματα” είναι στραμμένα στο ήδη εύθραυστο τραπεζικό σύστημα της χώρας και στις πολιτικές εξελίξεις…, οι οποίες συγκλίνουν στο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών, υπό την πρωθυπουργία του Πιερ Κάρλο Παντοάν.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται σαφώς η διάσωση της κολοσσιαίας Monte di Paschi, το αίτημα της οποίας έχει σταλεί στην Κομισιόν ήδη από την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, η επικράτηση του “όχι” στις κάλπες θέτει εν αμφιβόλω την ανακεφαλαιοποίησή της, τουλάχιστον τόσο άμεσα, όσο αρχικά επρόκειτο να γίνει.

Από την πλευρά του ο Εβάλ Νοβότνι της ΕΚΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο διάσωσης των ιταλικών τραπεζών, ανάβοντας “φωτιές” στο Μιλάνο, όπου το ταμπλό “καταρρέει” από το άγριο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες στο άνοιγμα της συνεδρίασης σημείωναν ελεγχόμενες απώλειες. 

“Η Ιταλία ίσως χρειαστεί να «ρίξει» δημόσιο χρήμα για τη διάσωση ορισμένων τραπεζών της, ίσως χρειαστεί το κράτος να πάρει μερίδιο στις τράπεζες”, τόνισε ο Νοβότνι.

“Η διαφορά μεταξύ της Ιταλίας και άλλων κρατών όπως η Γερμανία και η Αυστρία είναι πως, μέχρι τώρα, στην Ιταλία δεν υπήρξε κάποια σημαντική κρατική βοήθεια ή κρατικοποίηση τραπεζών”, δήλωσε σε δημοσιογράφους το μέλος της ΕΚΤ.

“Ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί το κράτος να πάρει μερίδια στις τράπεζες με κάποιον τρόπο”, πρόσθεσε ο ίδιος, αποκλείοντας το italexit.

Στο ταμπλό, o ιταλικός τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες της τάξης του 3,61%, με την Banca di Milano να υποχωρεί 7,37%, την Banco Popolare να βρίσκεται στο -7%, την Unicredit να σημειώνει απώλειες 5,71%, την Monte dei Paschi να βρίσκεται στο -3.90%, την Mediobanca στο -3,72%, την Intesa Sanpaolo στο -3,00% και την UBI Banca στο -2,21%

Σε γενικές γραμμές, πέρα των τραπεζών, το Μιλάνο υποδέχτηκε την απόφαση του ιταλικού λαού, με απώλειες άνω του 2%, ενώ στην Ευρώπη επικρατεί ακόμη ελεγχόμενη πτώση. Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE πέφτει 0,37% στις 6.708 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DAX ανεβαίνει 0,34% στις 10.549 μονάδες. Στο Παρίσι ο CAC υποχωρεί 0,24% στις 16.761 μονάδες. Στη Μαδρίτη ο IBEX πέφτει 0,72% στις 8.544 μονάδες. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,26% στις 340 μονάδες.

Επισημαίνεται τέλος πως για σήμερα μάλιστα, Δευτέρα οι επενδυτικές τράπεζες που συμμετέχουν σε κοινοπραξία για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, προγραμματίζουν συνάντηση, με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 5 δισ. ευρώ της ιταλικής τράπεζας, προκειμένου να αξιολογήσουν τις επιλογές τους, μετά από την ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments