Πολιτισμός

Σημαντική διάκριση για τον “Αστακό” του Λάνθιμου

Σημαντική διάκριση για τον “Αστακό” του Λάνθιμου
Η Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες, βράβευσε το σενάριο των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου για το έργο «The Lobster».

Συνεχίζοντας τις ψηφοφορίες των αμερικανικών κριτικών ενώσεων για τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, η Ένωση Κριτικών του Λος Άντζελες έδωσε τον τίτλο καλύτερης ταινίας στο «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς, ενώ βράβευσε και το σενάριο των Γιώργου Λάνθιμου και Ευθύμη Φιλίππου για το έργο «The Lobster» (Ο Αστακός).

Η δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του Τζένκινς ακολουθεί την ιστορία ενός μαύρου άνδρα, από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωσή του κι από τη διαδρομή του από μια διαλυμένη οικογένεια βουτηγμένη στη βία και τα ναρκωτικά στην Φλόριντα, σε μια καλύτερη ζωή.Το «Moonlight» συλλαμβάνει τον ήρωά του σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ζωής του, και μέσα από αυτές φτιάχνει ένα λυρικό πορτρέτο του τι σημαίνει να είσαι μαύρος άνδρας στην Αμερική τού σήμερα, ή ακόμη καλύτερα του πώς οι άνθρωποι «ριζώνουν» κι αναπτύσσονται, πώς χτίζουν σχέσεις κι έναν εαυτό λειτουργικό και δυνατό, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Οι κριτικοί του Λος Άντζελες βράβευσαν και το σενάριο του Γιώργου Λάνθιμου και του Ευθύμη Φιλίππου για το έργο «The Lobster», επιβεβαιώνοντας όσους πιστεύουν πως θα υπάρξει μια θέση για τους δύο στην πεντάδα του Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου. Πρόκειται για την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Λάνθιμου. Γυρίστηκε στην Ιρλανδία, είναι διεθνής συμπαραγωγή (Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Γαλλία, Ολλανδία), και διαθέτει ένα εντυπωσιακό καστ: Κόλιν Φάρελ, Ρέιτσελ Βάις, Τζον Σι Ράιλι, Λεά Σεϊντού, Μπεν Γουίσο, Ολίβια Κόλμαν, Αριάν Λαμπέντ και Αγγελική Παπούλια.

Το βραβείο Α΄ Ανδρικού ρόλου απέσπασε ο Άνταμ Ντράιβερ για την ταινία «Πάτερσον» του Τζιμ Τζάρμους, ενώ η Ιζαμπέλ Ιπέρ συνέχισε το σερί της, αφού μετά την Ένωση Κριτικών της Νέας Υόρκης, βραβεύθηκε και από τους κριτικούς τους Λος Άντζελες και για τις δύο φετινές της ταινίες – τις «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν και «Μέλλον» της Μια Χάνσεν Λοβ.

Τέλος, η «Υπηρέτρια» του Τσαν-Γουκ Παρκ κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης ταινίας και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης.

Τα βραβεία αναλυτικά Καλύτερη Ταινία«Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς

Καλύτερος ΣκηνοθέτηςΜπάρι Τζένκινς για το «Moonlight»

Καλύτερος ΗθοποιόςΆνταμ Ντράιβερ για το «Paterson»

Καλύτερη ΗθοποιόςΙζαμπέλ Ιπέρ για το «Εκείνη» και για το «Μέλλον»

B΄ Ανδρικός ΡόλοςΜατερσάλα Άλι για το «Moonlight»

B΄ Γυναικείος ΡόλοςΛίλι Γκλαντστόουν για το «Certain Women»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ«I Am Not Your Negro»Ιζαμπέλ Ιπέρ στην ταινία «Εκείνη» του Πολ Βερχόφεν.

Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων«Your Name»

Καλύτερο ΣενάριοΓιώργος Λάνθιμος και Ευθύμης Φιλίππου για το «The Lobster»

Καλύτερη ΦωτογραφίαΤζέιμς Λάξτον για το «Moonlight»

Καλύτερο ΜοντάζΜπρετ Γκρανάτο, Μάγια Μάμα, Μπεν Σοζάνσκι για το Ο.J Simpson: Made in America

Καλύτερη ΜουσικήΤζάστιν Χούρβιτζ, Μπενζ Πάσεκ, Τζάστιν Πολ για το «La La Land»

Καλύτερη Καλλιτεχνική ΔιεύθυνσηΣέονγκ-χιέ Ρίου για το «The Handmaiden».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments