21.000 Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές από τις διώξεις  του βιρμανικού στρατού | Pagenews.gr
Pagenews Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 10:22

Περίπου 21.000 πρόσφυγες της μουσουλμανικής μειονότητας των Ροχίνγκια που φεύγουν από τη Μιανμάρ για να γλιτώσουν τους διωγμούς έχουν καταφύγει στο Μπανγκλαντές από τον Οκτώβριο, ανακοίνωσε σήμερα μια αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).


«Ένας αριθμός Ροχίνγκια, που εκτιμάται στις 21.000, έχει φτάσει στην περιοχή Κοξ Μπαζάρ από τις 9 Οκτωβρίου ως τις 2 Δεκεμβρίου», δήλωσε η Σανζούκτα Σαχάνι, διευθύντρια του ΔΟΜ στην περιοχή αυτή.


Η εκτίμηση αυτή προέρχεται από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ καθώς και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις, διευκρίνισε.


Οι πρόσφυγες αυτοί διαμένουν σε αυτοσχέδιους καταυλισμούς, σε καταυλισμούς προσφύγων που προϋπήρχαν, καθώς και σε χωριά της περιοχής, επεσήμανε.


Από τον Οκτώβριο οι Ροχίνγκια συρρέουν στα σύνορα του Μπανγκλαντές, όπου έχουν ενισχυθεί οι περιπολίες προκειμένου να εμποδίσουν τους πρόσφυγες να εισέλθουν στη χώρα. Οι πρόσφυγες καταγγέλλουν ότι είναι θύματα φόνων, ομαδικών βιασμών και βασανιστηρίων από τους βιρμανούς στρατιώτες.


Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 30.000 Ροχίνγκια έχουν εκτοπιστεί από τα βίαια επεισόδια στην πολιτεία Ραχίν, στη δυτική Μιανμάρ, ενώ δεκάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της επιχείρησης του στρατού έπειτα από μια σειρά επιθέσεων εναντίον αστυνομικών τμημάτων στις αρχές Οκτωβρίου.


Η μουσουλμανική μειονότητα των Ροχίνγκια θεωρείται ξένη στη Μιανμάρ, αν και πολλά μέλη της ζουν στη χώρα επί γενιές. Δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν υπηκοότητα στη χώρα αυτή ο πληθυσμός της οποίας είναι κατά 95% βουδιστές και ζουν περιθωριοποιημένοι σε άθλιες συνθήκες.