Ομόλογα: Παραμένει το «φλερτ» με το χαμηλό διετίας | Pagenews.gr
Pagenews Team 6 Δεκεμβρίου 2016, 10:44

Σταθερά, κοντά σε χαμηλό διετίας παραμένουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup στις Βρυξέλλες, όπου η Αθήνα έλαβε το «πακέτο» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

Σύμφωνα με το Reuters, οι υπουργοί Οικονομικών ήταν διχασμένοι σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους της, αφήνοντας ασαφές αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως τονίζουν οι Financial Times, η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων σημείωσε οριακή αύξηση μίας μονάδας βάσης στο 6,42% σήμερα το πρωί. Ωστόσο, όπως σημειώνεται, οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν κατρακυλήσει τον τελευταίο μήνα, μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης που έκανε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, που θεωρήθηκε ως ένδειξη δέσμευσής του στην εφαρμογή του προγράμματος.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε χθες το Eurogroup μπορεί να μειώσουν το ελληνικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2060. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, ωστόσο, μετέθεσαν την καταληκτική προθεσμία για τη λήψη απόφασης από το ΔΝΤ σχετικά με τη χρηματοδοτική συμμετοχή του στο πρόγραμμα, προσθέτουν οι Financial Times.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μειώθηκαν σήμερα, καθώς η προσοχή μετατέθηκε από την πολιτική αβεβαιότητα μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής για τη συνταγματική μεταρρύθμιση, στις προσδοκίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα παρέμβει για να περιορίσει τις όποιες επιπτώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι αποδόσεις των ιταλικών τίτλων αυξήθηκαν χθες σημαντικά, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι ότι θα παραιτείτο. Σήμερα, ωστόσο, μειώθηκαν κατά 5 μονάδες βάσης στο 1,96%, κάτω από το χθεσινό άνοιγμα (1,97%) και πολύ κάτω από το χθεσινό υψηλό επίπεδο (2,06%).

Οι προσδοκίες για αποφυγή πρόωρων εκλογών στην Ιταλία βοήθησαν να περιορισθούν οι πωλήσεις και οι ελπίδες υποστηρικτικής δράσης από την ΕΚΤ ώθησαν τις αποδόσεις ακόμη χαμηλότερα. «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μπορεί να ασκήσει πίεση στην ΕΚΤ να μην καταργήσει σταδιακά το πρόγραμμα αγορών ομολόγων, αλλά να το επεκτείνει για ένα εξάμηνο μετά τον Μάρτιο (με τη σημερινή του μορφή)», δήλωσε αναλυτής της τράπεζας ING.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Πέμπτη και αναμένεται ευρύτερα να τροποποιήσει τους όρους του προγράμματος αγορών ομολόγων, ώστε να μειώσει το πρόβλημα έλλειψης επιλέξιμων για αγορά τίτλων και να επεκτείνει το τρέχον πρόγραμμα πέραν της λήξης του τον Μάρτιο του 2017. Αποτέλεσμα αυτών των προσδοκιών είναι ότι οι αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης μειώνονταν, επίσης, σήμερα, ιδιαίτερα των χωρών με το χαμηλότερο αξιόχρεο.

TAGS: