Ιταλία: «Ζυμώσεις» στο πολιτικό τοπίο, «μουδιασμένη» η αγορά | Pagenews.gr
Pagenews Team 7 Δεκεμβρίου 2016, 09:05

Έκρυθμη παραμένει η πολιτική κατάσταση στην Ιταλία και για την Τετάρτη, με τις διεργασίες για την επόμενη μέρα μετά από την ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμα της Κυριακής να «οργιάζουν» στο παρασκήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Ρώμη, ο πρωθυπουργός επιμένει στην απόσυρση του, όπως είχε δηλώσει την Κυριακή και αναμένεται να ξαναθέσει την παραίτηση του στον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα την ερχόμενη Παρασκευή, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2017.

Οι ζυμώσεις στο εσωτερικό του κόμματος της κεντροαριστεράς είναι εντονότατες, με τα στελέχη του κυβερνώντος PD να «ζυγίζουν», αν θα έχουν οφέλη ή ζημίες από μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Και αυτό τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταρτίζουν ήδη τις επόμενες κινήσεις τους σε προεκλογικό «φόντο».

Τα νεότερα στο πολιτικό σκηνικό είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας εν μέσω πληροφοριών, που θέλουν την κυβέρνηση Ρέντσι να εξετάζει αίτημα δανειοδότησης ύψους 15 δισ. ευρώ προς τον ESM. Από την πλευρά του το Ταμείο διαψεύδει τα σχετικά σενάρια.

Μάλιστα, πληροφορίες του πρακτορείου Reuterts επισημαίνουν την Τετάρτη ότι η Ιταλία ετοιμάζεται να αγοράσει μετοχικό κεφάλαιο ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην τράπεζα Monte dei Paschi di Siena (BMPS.MI), καθώς οι προσδοκίες για επανακεφαλαιοποίηση μέσω ιδιωτικής χρηματοδότησης εξανεμίζονται, μετά την παραίτηση του Ρέντσι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν καλά το ζήτημα, όπως αποκάλυψαν δύο πηγές που γνωρίζουν το ζήτημα, η κυβέρνηση είναι ήδη ο μεγαλύτερος μοναδικός μέτοχος της προβληματικής αυτής τράπεζας, με ποσοστό 4%, αλλά σχεδιάζει να αγοράσει ομόλογα που κατέχουν οι Ιταλοί πολίτες και να αυξήσει το κεφάλαιό της μέχρι και στο 40%, δήλωσαν οι ίδιες πηγές στο πρακτορείο, γεγονός που θα σημαίνει πως το ιταλικό κράτος θα κατέχει με μεγάλη διαφορά τις περισσότερες μετοχές και ουσιαστικά θα ελέγχει την τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας και τις συνεδριάσεις των μετόχων.


Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες του Reuters, η μετάβαση αυτή το καθεστώς της τράπεζας θα γίνει άμεσα, ίσως και το προσεχές Σαββατοκύριακο. 


Η Monte dei Paschi πρέπει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, ώστε να αποφύγει την κατάρρευση, όμως πλέον οι ιδιώτες επενδυτές είναι απρόθυμοι να βάλλουν χρήματα, μετά την ήττα του Ρέντσι στο δημοψήφισμα και την επικείμενη παραίτησή του. 


Η τράπεζα έχει ήδη προγραμματίσει να αυξήσει το κεφάλαιό της κατά ένα δισ. ευρώ μέσω ανταλλαγής ομολόγων με θεσμικούς επενδυτές και η Ρώμη ελπίζει πως δύο δισ. ευρώ επιπλέον θα πείσουν άλλους επενδυτές να συμπληρώσουν το κενό των δύο ακόμα δισ. ευρώ, συμμετέχοντας και αυτοί.


«Πρόκειται για μία de-facto κρατικοποίηση με την ισχυρή παρουσία του κράτους, που θα μπορέσει να προσελκύσει επενδυτές και θα επιτρέψει να γίνει ομαλά η μετάβαση», δήλωσε μία πηγή στο Reuters, ενώ το πρακτορείο επισημαίνει πως το υπουργείο Οικονομικών της χώρας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 


Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών πιθανότατα θα αγοράσει περίπου 40.000 μετοχές από ιδιώτες επενδυτές στην ονομαστική τους αξία, έτσι ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υποστούν απώλειες κατά την διάσωση της τράπεζας και επομένως να αποτρέψει τον κίνδυνο bank run.

Η Monte dei Paschi ήταν η πιο αδύναμη ευρωπαϊκή τράπεζα κατά τα stress tests του περασμένου καλοκαιριού και σχεδίαζε την ανακεφαλαιοποίησή της μέσω ιδιωτών επενδυτών.

TAGS: