Αθλητισμός

Σαν σήμερα: 20 χρόνια από το ντέρμπι του Παπουτσέλη ( vids)

Σαν σήμερα: 20 χρόνια από το ντέρμπι του Παπουτσέλη ( vids)
Μία στιγμή που έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων των φίλων του Παναθηναϊκού, το περίφημο πέναλτι του Παπουτσέλη, έχει σήμερα... επέτειο 20 χρόνων!

​Στις 8 Δεκεμβρίου του 1996 ο Ολυμπιακός υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό στο Στάδιο Καραϊσκάκη για την 11η αγωνιστική της Α’ Εθνικής, όντας στην 1η θέση της βαθμολογίας με 3 πόντους περισσότερους από τον «αιώνιο» αντίπαλο.Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν αήττητοι (σ.σ. 8 νίκες, 2 ισοπαλίες) μέχρι το ντέρμπι και ήθελαν να συνεχίσουν το σερί τους ώστε να κρατήσουν ή και να αυξήσουν τη διαφορά από το «τριφύλλι».

Η αναμέτρηση έμελλε, όμως, να στιγματιστεί από την απίθανη απόφαση του Στράτου Παπουτσέλη να υποδείξει πέναλτι σε ένα μακράρισμα του Γιάννη Καλιτζάκη στον Ίλια Ίβιτς έξω από την «πράσινη» περιοχή.

Ο Παπουτσέλης (σ.σ. τεχνικός του ΟΤΕ στο επάγγελμα) συμβουλεύτηκε τον επόπτη Κώστα Κουναλάκη, ο οποίος δεν ήταν σίγουρος για τη φάση και δεν ήθελε να την πάρει πάνω του, με τον ρέφερι του ντέρμπι να λαμβάνει τελικά την απόφαση που μέχρι και σήμερα μνημονεύεται από τους φίλους του Παναθηναϊκού.

Μετά την υπόδειξη του Παπουτσέλη ακολούθησε πανδαιμόνιο στο χορτάρι από τους παίκτες του Βέλιμιρ Ζάετς, οι οποίοι «έπεσαν» πάνω στον διαιτητή «τρελαμένοι» με την απόφασή του να μετατρέψει ένα φάουλ σε πέναλτι, αλλά και στις εξέδρες του Σταδίου Καραϊσκάκη όπου βρισκόντουσαν περίπου 7.500 «πράσινοι» φίλαθλοι.

Ο Καλιτζάκης αποβλήθηκε, ο Τζόρτζεβις (σ.σ. με μαλλιά ακόμη τότε) ανέλαβε την εκτέλεση της εσχάτης των ποινών, νίκησε τον Βάντσικ και έκανε το 1-0, το οποίο ήταν και το τελικό σκορ του ντέρμπι, καθώς ο Μπορέλι στις καθυστερήσεις έχασε μοναδική ευκαιρία να ισοφαρίσει.

Ο Αργεντινός αστέρας του Παναθηναϊκού, που δύο λεπτά πριν το πέναλτι του Παπουτσέλη έχασε ακόμη μία ευκαιρία να σκοράρει και να ανοίξει το σκορ, μίλησε με σκληρά λόγια για τη διαιτησία για πρώτη φορά στην 5ετη θητεία του στους «πράσινους»:

«Είναι ντροπή. Σε κάθε παιχνίδι ο Ολυμπιακός παίζει με παίκτη περισσότερο. Μας έλεγαν πέρυσι ότι πήραμε το πρωτάθλημα με τη βοήθεια της διαιτησίας. Σας ρωτάω: έκρινε η διαιτησία κάποιο ντέρμπι πέρυσι; Παίξαμε καλύτερα και έπρεπε να κερδίσουμε. Δεν είναι έξι βαθμούς ο Ολυμπιακός μπροστά, αν το δείτε καλά έχει πέντε παιχνίδια που παίζει με 10 παίκτες ο αντίπαλος του Ολυμπιακού και κερδίζουνε με πέναλτι και αυτά, τι μου λέτε με 6 βαθμούς μπροστά. Η διαφορά ήταν τι έκανε ο Παναθηναϊκός πέρσι και πρόπερσι που έπαιξε Ευρώπη και κέρδισε το πρωτάθλημα άνετα».

Το ντέρμπι αυτό, μάλιστα, έμελλε να είναι το τελευταίο για τον «Χότα Χότα», καθώς την επομένη του παιχνιδιού η FIFA δικαίωσε την Ρεάλ Οβιέδο στη διαμάχη της με τον Παναθηναϊκό και ο Μπορέλι αναγκάστηκε να αποχωρήσει από την Ελλάδα για την Ισπανία, έπειτα από μια 5ετία γεμάτη επιτυχίες σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Ο πρωταγωνιστής της φάσης του πέναλτι, Ίλια Ίβιτς, μετά το ντέρμπι αρκέστηκε να πει: «Αφού ο ρέφερι σφύριξε το πέναλτι, έκρινε ότι είναι παράβαση».

Η νίκη του Ολυμπιακού του έδωσε αβαντάζ 6 βαθμών στη βαθμολογία, κάτι που δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, με τους «ερυθρόλευκους» να κατακτούν το πρώτο τους πρωτάθλημα μετά από τα «πέτρινα χρόνια» που διήρκεσαν 10 χρόνια.

Η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς τερμάτισε στην 1η θέση με 84 βαθμούς, με την ΑΕΚ να έρχεται 2η με 72 β., 3ος ο ΠΑΟΚ με 66 β., 4ος ο ΟΦΗ επίσης με 66 β., ενώ ο Παναθηναϊκός τερμάτισε 5ος με 64 βαθμούς.

Οι συνθέσεις των «αιωνίων»:

Ολυμπιακός (Ντούσαν Μπάγεβιτς): Ελευθερόπουλος, Γιαννακόπουλος (46’ Κακλαμάνος), Καραταϊδης, Νταμπίζας, Σαμπανάτζοβιτς, Καρασσαβίδης, Αμανατίδης, Καραπιάλης (74’ Γεωργάτος), Αλεξανδρής, Ιβιτς (84’ Γκώνιας), Τζόρτζεβιτς

Παναθηναϊκός (Βέλιμιρ Ζάετς): Βάντζικ, Αποστολάκης (58’ Αλεξόπουλος), Ουζουνίδης, Γεωργιάδης του Χαραλάμπους, Καλιτζάκης, Κολιτσιδάκης, Μπορέλι, Καπουράνης (77’ Μάρκος), Βαζέχα, Λυμπερόπουλος (Νασιόπουλος), Γκούμας

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments