ΕΚΤ: Επέκταση του QE ως τον Απρίλιο με ηχηρό μήνυμα στις αγορές | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 12:48 8 Δεκεμβρίου 2016, 12:48

Λίγο πριν τη λήξη του 2016, όπως είχαν προεξοφλήσει και οι αναλυτές, η ΕΚΤ ανακοινώνει την Πέμπτη πως επεκτείνει το QE μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, στέλνοντας δε ηχηρό μήνυμα στις αγορές πως αυτό το deadline μπορεί να παραταθεί και περαιτέρω, αν χρειαστεί, μέχρι δηλαδή η Τράπεζα να διαπιστώσει μια διατηρήσιμη προσαρμογή του πληθωρισμού, η οποία θα είναι εντός στόχου. 

Προς το παρόν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα παραμείνει αμετάβλητο στα 80 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΔΣ της Τράπεζας κατά τη σημερινή συνεδρίαση στη Φρανκφούρτη, τον Απρίλιο του 2017 θα υπάρξει haircut κατά 20 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ.

Όπως τονίζει η ΕΚΤ, περαιτέρω τροποποιήσεις στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα εξεταστούν σε συνεδρίαση του Απριλίου.

Επίσης, η Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, όπως αναμενόταν.

Ειδικότερα, σταθερό παρέμεινε το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 0,25% και το επιτόκιο καταθέσεων στην ΕΚΤ από άλλα τραπεζικά ιδρύματα στο -0,4%.


Η κεντρική τράπεζα συνεχίζει να εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και ακόμη χαμηλότερα επίπεδα για εκτεταμένη χρονική περίοδο, πολύ μεγαλύτερη του χρονικού ορίζοντα των αγορών ομολόγων.


Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη συνέντευξη Τύπου του κεντρικού τραπεζίτη της ευρωζώνης, Μάριο Ντράγκι, όπου και αναμένονται πρόσθετες διευκρινίσεις για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

TAGS: