ΕΤΕ-ΤΧΣ: Όπισθεν… υπό αυτούς τους όρους | Pagenews.gr
Pagenews Team 8 Δεκεμβρίου 2016, 16:08

«Έφτασε» η πολυαναμενόμενη ανακοίνωση, με την οποία ΤΧΣ και ΕΤΕ επιβεβαιώνουν ότι τα βρήκαν, προκειμένου να εκτονωθεί η κρίση, η οποία έχει ξεσπάσει για την επιλογή Θωμόπουλου στο «τιμόνι» της Εθνικής, κάνοντας λόγο για εποικοδομητική συνεργασία, με απώτερο σκοπό τη διατήρηση της συστημικής ευστάθειας.

Αυτό, ωστόσο, που έχει ιδιαίτερη σημασία, διαβάζοντας την κοινή ανακοίνωση, είναι ότι ο συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές θα βασίζεται σε τρεις όρους, ο ένας εκ των οποίων-και ο βασικότερος-ότι το Ταμείο να εκλέξει ένα νέο μέλος στο ΔΣ της Τράπεζας μέχρι την επόμενη τακτική ΓΣ.

Όπως έγραφε χθες το pagenew.gr, στη συνεδρίαση του ΤΧΣ την περασμένη Δευτέρα για πρώτη φορά επικράτησε κλίμα συνεννόησης και συναίνεσης, ενώ φάνηκαν ολοκάθαρα σημάδια εκτόνωσης της ανοιχτής σύγκρουσης του ΤΧΣ με την Εθνική.

Σημειώνεται πως η αποκατάσταση του κλίματος ανάμεσα στην Τράπεζα και στο βασικό της μέτοχο είναι πολύ σημαντική για την συστημική ευστάθεια, η οποία λίγο κόντεψε να «κλονιστεί» σοβαρά, καθώς όσο η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έπαυε, τόσο το σενάριο της σύγκλησης έκτακτης ΓΣ της Τράπεζας κέρδιζε πόντους.

Μάλιστα, για την υπόθεση υπήρξε μέχρι και κυβερνητική παρέμβαση, με τον Γιάννη Δραγασάκη να τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ του Ταμείου, «αδειάζοντας» την Εθνική αλλά και τον Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος είχε ζητήσει ψυχραιμία και ωριμότητα, καλώντας τον κ. Φραγκιαδάκη να υποβάλλει την παραίτησή του, την οποία ο ίδιος όμως δεν κατέθεσε, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε μία συμβιβαστική λύση.


Αναλυτικά, η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (Τράπεζα) κατέληξαν από κοινού σε μία συμφωνία με την οποία επιβεβαιώνεται η δέσμευσή τους για εποικοδομητική συνεργασία,συμβάλλοντας έτσι στη σταθερότητα και την ανάπτυξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η συμφωνία βασίζεται στο υφιστάμενο Πλαίσιο Συνεργασίας (RFA), στους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και στο ευρωπαϊκό νομικό και κανονιστικό πλαίσιο.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας είναι τα εξής:

-Το ΤΧΣ θα προτείνει ένα νέο μέλος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για να εκλεγεί, το αργότερο, μέχρι την επόμενη τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων. Η σχετική πρόταση θα υποβληθεί στην Επιτροπή Εταιρικής Διακυβέρνησης και Υποψηφιοτήτων της Τράπεζας, σύμφωνα με την πολιτική ανάδειξης υποψηφιοτήτωνμελών Διοικητικού Συμβουλίου και το καταστατικό της Τράπεζας. 


-Η διαδικασία πλήρους ανασυγκρότησηςτου Διοικητικού Συμβουλίου ούτως ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του νόμου 3864/2010, όπως ισχύει,θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Ιανουαρίου 2017. Η Τράπεζα, όπως έχει άλλωστε επανειλημμένως τοποθετηθεί, υποστηρίζει την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Διοικητικό Συμβούλιοσεβόμενη το νομοθετικόκαι κανονιστικό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι η διαδικασία ανασυγκρότησης του Διοικητικού Συμβουλίου έχει σχεδόν ολοκληρωθεί με τησυμμετοχή τριών ανεξάρτητων μη-εκτελεστικών μελών, τα οποία διαθέτουν σημαντική διεθνή τραπεζική εμπειρία και γνώσεις του ευρωπαϊκού τραπεζικού κανονιστικού πλαισίου.


-Η Τράπεζα δεσμεύεται, μέχρι την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση,  να σχεδιάσει και εφαρμόσει, σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές, μόνιμο πρόγραμμα διαδοχής για τις καίριες θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης και της θέσης του Προέδρου του Δ.Σ. Επίσης, το αργότερο έως την επόμενη Τακτική Γενική Συνέλευση, η Διοίκηση της Τράπεζας θα έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία εύρεσης ανωτάτων στελεχών ώστε να συμβάλουν, σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου, στο έργο της διοίκησης, σύμφωνα με τους εσωτερικούς κανόνες διακυβέρνησης της Τράπεζας. 


-Η Τράπεζα θα καθορίσει και θα εφαρμόσει, στο πρώτο τρίμηνο του 2017, μία νέα πολιτική για την ετήσια αξιολόγηση της επίδοσης των ανωτάτων διοικητικών στελεχών, με συγκεκριμένα κριτήρια αξιολόγησης (KPIs), σύμφωνα πάντα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα. 


Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας θα συνεχίσουν τη στενή συνεργασία με το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ με στόχο την επιτυχή ολοκλήρωση του σχεδίου Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας.


Η δέσμευση του ΤΧΣ σύμφωνα με τον νόμο 3864/2010, όπως ισχύει, να οδηγήσει τις αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση, θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση των συστημικών τραπεζών στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των στρατηγικών προκλήσεων και την αποτελεσματική υποστήριξη των συμφερόντων των πελατών τους, συμβάλλοντας κατά τον τρόπο αυτόν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. 

TAGS: