Οικονομία

Η χρονιά “κλείνει” με φορολογικό «τσουνάμι» 7 δισ.!

Η χρονιά “κλείνει” με φορολογικό «τσουνάμι» 7 δισ.!
Ποιά φορολογικά "βάρη" θα σηκώσουμε μέσα σε 24 μέρες, για να επιτευχθεί ο στόχος στα έσοδα και τον Δεκέμβριο.

Η αντίστροφη μέτρηση για το κλείσιμο του έτους στα κρατικά ταμεία έχει ξεκινήσει, ενώ από το… μάζεμα των εσόδων θα εξαρτηθούν πολλά τόσο για τη συνολικότερη πορεία των δημοσιονομικών πραγμάτων όσο και για την επιτυχία του ίδιου του τρίτου ελληνικού μνημονίου.

Μέσα στις επόμενες 22 ημέρες οι φορολογούμενοι θα κληθούν να σηκώσουν ένα πολύ μεγάλο φορολογικό “φορτίο”, πληρώνοντας πολλαπλές, υπέρογκες υποχρεώσεις.

Ο Δεκέμβριος είναι “φορτωμένος” με φόρους, καθώς σύμφωνα με το στόχο θα πρέπει να εισπραχθούν 6,962 δισ. ευρώ.

Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν:

– Τέλη κυκλοφορίας 2017: Περισσότεροι από 5,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες οχημάτων καλούνται να πληρώσουν συνολικά τα 1,092 δισ. ευρώ.– ΕΝΦΙΑ 2016: Τον Δεκέμβριο εξοφλείται η τέταρτη από τις πέντε μηνιαίες δόσεις του φόρου ακινήτων και αναμένεται να αποφέρει στα ταμεία περίπου 500 εκατ. ευρώ.– ΦΠΑ: Στον λογαριασμό έρχεται να προστεθεί και περίπου 1 δισ, ευρώ προσδοκώμενων εισπράξεων από τον ΦΠΑ, μετά και την αύξηση του κανονικού συντελεστή στο 24%.– Φόρος εισοδήματος επιχειρήσεων: Μέχρι το τέλος του μήνα οι επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος για τα κέρδη που είχαν το 2015.

Αυτό που πρέπει πάντως να σημειωθεί, είναι ότι από την εισπραξιμότητα των φορολογικών επιβαρύνσεων θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό και αν θα συνεχιστεί η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων, η οποία και αποτελεί ίσως το σημαντικότερο διαπραγματευτικό… ατού της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε τέταρρτο μνημόνιο.

Πάνω από το στόχο βρέθηκαν τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού και τον Νοέμβριο, ενώ μέσα στις επόμενες 24 μέρες θα κριθεί και η τύχη του Δεκεμβρίου, αν και εφόσον οι φορολογούμενοι σπεύσουν να καταβάλλουν φόρους ύψους 7 δισ. ευρώ, έτσι ώστε να διατηρηθεί η υπέρβαση που καταγράφεται στο 11μηνο.

Η υπεραπόδοση των εσόδων “τροφοδοτεί” το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη για πλεόνασμα 1,09% του ΑΕΠ φέτος έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% που προβλέπει το Μνημόνιο.

Τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο σκέλος των εσόδων δείχνουν ότι το Νοέμβριο οι εισπράξεις υπερέβησαν τους στόχους αλλά με σαφώς μικρότερο ποσοστό έναντι των εντυπωσιακών επιδόσεων Οκτωβρίου και Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments