Πολιτισμός

Τιμή-ρεκόρ για πίνακα της Φρίντα Κάλο

Τιμή-ρεκόρ για πίνακα της Φρίντα Κάλο
Πωλήθηκε 1,81 εκατ. δολάρια, σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby's στη Νέα Υόρκη.

Ο πίνακας της πρώιμης περιόδου της μεγάλης Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο, «Το Κορίτσι με Περιδέραιο» (Nina con Collar), ο οποίος βρέθηκε μετά από 60 χρόνια, πωλήθηκε για 1,81 εκ. δολάρια σε δημοπρασία του τμήματος λατινοαμερικανικής τέχνης του Οίκου Sotheby’s, που διοργανώθηκε την περασμένη Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Η ελαιογραφία σε καμβά του 1929 είναι μεταξύ των πρώτων 20 από τα 143 έργα της ζωγράφου, όπως ανέφερε ο Άλεξ Στάιν επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος του Οίκου δημοπρασιών. Είναι το πορτρέτο ενός κοριτσιού που δεν αποκλείεται να είναι η ίδια η Φρίντα Κάλο.

Ο σύντροφός της, τοιχογράφος Ντιέγκο Ριβέρα, έδωσε τον πίνακα σε μία από τις βοηθούς που εργαζόταν στο στούντιο της Κάλο, αφού η ζωγράφος πέθανε. Ο πίνακας ήταν κρεμασμένος στο σπίτι της στην Καλιφόρνια εδώ και 60 χρόνια.

Το έργο ήρθε στο φως όταν η 90 ετών, σήμερα, πρώην βοηθός της Κάλο, τα στοιχεία της οποίας δεν γνωστοποιήθηκαν, επικοινώνησε το περασμένο καλοκαίρι με τον Οίκο Sotheby’s, όπως είπε o Στάιν στο Reuters.

Στις διεθνείς αγορές τέχνης, τα έργα της Φρίντα Κάλο έχουν μεγαλύτερη ζήτηση σε σύγκριση με τις δημιουργίες άλλων καλλιτεχνών της Λατινικής Αμερικής.

Η φήμη της Κάλο έχει αυξηθεί στην Βενεζουέλα, ιδίως την τελευταία δεκαετία, και είναι κυρίως διάσημη για τα αυτο-πορτρέτα της, την απεικόνιση των εμπειριών της και τις απεικονίσεις γυναικείων μορφών.

Η ζωή της Κάλο ήταν γεμάτη από θυελλώδεις σχέσεις, μεταξύ των οποίων με τον Λέων Τρότσκι και τη χορεύτρια Ζοζεφίν Μπέικερ. Πέθανε το 1954 σε ηλικία 47 ετών, ενώ η ζωή της ήταν γεμάτη πόνο και μελαγχολία εξαιτίας της πολιομυελίτιδας που πέρασε μικρή, αλλά και ενός τροχαίου που είχε στα 18 της χρόνια, που την οδήγησαν πολλές φορές στο χειρουργικό κρεβάτι.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments