Ελλάδα

Προμήνυμα Ερντογάν(;): Άνοιξε τους καταυλισμούς και “έστειλε” 200 μετανάστες στη Λέσβο

Προμήνυμα Ερντογάν(;): Άνοιξε τους καταυλισμούς και “έστειλε” 200 μετανάστες στη Λέσβο
Μέσα μόλις σε τρεις ώρες έφτασαν στο νησί 200 πρόσφυγες, στην πλειονότητα Αφρικανοί, που διέμεναν σε τουρκικούς καταυλισμούς. Εντυπωσιακός ο αριθμός, ενώ εδώ και καιρό οι ροές σε Χίο και Σάμο ήταν ελάχιστες. Στο προσκήνιο η απειλή Ερντογάν για "πλημμύρα" μεταναστών. Τα "μάτια" στις Βρυξέλλες και στη σύσκεψη για τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

“Καμπανάκι” χτυπά στην κυβέρνηση η απόβαση 200 μεταναστών στη Λέσβο μέσα μόλις σε τρεις ώρες, ύστερα από ένα σεβαστό χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι ροές κυρίως σε Χίο και Σάμο ήταν ελάχιστες. Οι ανησυχίες, που εγείρονται, έχουν σαφώς “φόντο” την τουρκική προκλητικότητα, η οποία, εν μέσω εντεινόμενης προσφυγικής κρίσης και συγκρούσεων της Άγκυρας με την ΕΕ, οδηγεί τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε… αχαρτογράφητα νερά.

Ειδικότερα, τουλάχιστον 200 πρόσφυγες κατέφτασαν στη Λέσβο από τα χαράματα της Παρασκευής μέσα σε τρεις ώρες, σε τέσσερα περιστατικά ανοικτά της Συκαμνιάς στα βόρεια, στα Τσόνια στα βορειοανατολικά του νησιού και στην περιοχή του αεροδρομίου της Μυτιλήνης.

Αυτό, όμως, που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής είναι ότι σχεδόν όλοι από τους Αφρικανούς, που επέβαιναν στις βάρκες και οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των 200, διέμεναν σε κλειστούς καταυλισμούς στη βορειοδυτική Τουρκία, οι οποίοι τις τελευταίες μέρες “άνοιξαν” αφού εγκαταλείφθηκαν από τις τουρκικές αρχές.

Αν σκεφτεί κανείς ότι ο Ταγίπ Ερντογάν έχει απειλήσει την ΕΕ ανοιχτά και δημοσίως ότι θα “πλημμυρίσει” την Ευρώπη με μετανάστες, τότε ενδεχομένως και ο “σουλτάνος” να στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα ότι… “φανταστείτε, τί θα γίνει, αν ανοίξω την “κάνουλα”. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του τελεσιγράφου του Τούρκου προέδρου προς τους Ευρωπαίους, το οποίο λέει ότι αν μέχρι το τέλος του 2016 οι τελευταίοι δεν έχουν τηρήσει τα συμφωνηθέντα ως προς το “καυτό” ζήτημα της βίζας, τότε ο Ερντογάν θα καταγγείλει τη συμφωνία για το μεταναστευτικό. 

Από την πλευρά της η Ευρώπη απαντά ότι μόνο αν η ‘Αγκυρα εκπληρώσει και τα επτά προαπαιτούμενα, τότε θα υλοποιήσει τη συμφωνία για τη βίζα. Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές μυρίζουν “μπαρούτι” εδώ και καιρό και λίγο πριν εκπνεύσει η χρονιά, η Κομισιόν “τάζει” την εκταμίυεση 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα

Γυρίζοντας στο πρωινό συμβάν, σύμφωνα με πληροφορίες, χιλιάδες είναι οι Αφρικανοί, κυρίως από χώρες της βόρειας και της κεντρικής Αφρικής, που έφτασαν στα παράλια της Τουρκίας και αναζητούν τρόπο να περάσουν στα νησιά. 

Όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, Τούρκοι μεταφορείς με κέντρο δράσης τους την Κωνσταντινούπολη, έχουν δραστηριοποιηθεί το τελευταίο διάστημα στις ακτές ιδιαίτερα απέναντι από τη Λέσβο, ανασυστήνοντας χωρίς καθόλου εμπόδια από τις τουρκικές αρχές κυκλώματα μεταφοράς προσφύγων και μεταναστών στις ακτές των νησιών έναντι 300 έως 500 ευρώ το άτομο.

Το κύκλωμα αυτό ενημερώνει τους Αφρικανούς μετανάστες ότι μπορούν να πάνε στην Ελλάδα, απ’ όπου θα περάσουν εύκολα στην Ευρώπη. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν είναι “μόλις φτάσουν να ζητήσουν άσυλο. Όλα τα άλλα μετά θα είναι εύκολα”.

Σύμφωνα με τη γενική Αστυνομική Διεύθυνση σήμερα στα νησιά του βορείου Αιγαίου βρίσκονται καταγεγραμμένοι- εγκλωβισμένοι, έχοντας υποβάλει αίτημα ασύλου το οποίο δεν έχει εξεταστεί, 11.344 μετανάστες και πρόσφυγες. Συγκεκριμένα στη Λέσβο βρίσκονται 5.772, στη Χίο 3.515 και στη Σάμο 2.057.

Άγνωστο όμως παραμένει το πόσοι ακόμα διαμένουν εκτός δομών που ο αριθμός τους ελέγχεται από την υπηρεσία πρώτης υποδοχής. Δηλαδή πόσοι έχουν λάβει τρίπτυχο προσωρινής διαμονής, διαμένουν δε στο νησί σε δομές μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Οργανισμών αφού δεν έχουν πού να μείνουν αν μετακινηθούν στο εσωτερικό της Ελλάδας.

Η Συνθήκη του Δουβλίνου, η Κομισιόν και η κρίσιμη Σύνοδος

Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, η Ελλάδα δέχεται μεγάλο “χαστούκι” από την Κομισιόν, η οποία θέτει επίσημα ζήτημα ενεργοποίησης της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που είδαν την περασμένη Πέμπτη το φως της δημοσιότητας, η Κομισιόν βάζει στο τραπέζι θέμα μετεγκατάστασης των μεταναστών στις χώρες εισόδου, τη στιγμή που η Ελλάδα “βουλιάζει” από εγκλωβισμένους πρόσφυγες λόγω κλειστών συνόρων, τα νησιά του Αιγαίου έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εισέρχονται σε… αχαρτογράφητα νερά, με τον “σουλτάνο” να προκαλεί καθημερινά, θέτοντας ζήτημα κυριαρχίας στα ελληνικά εδάφη, βάζοντας στο “κάδρο” και την Κύπρο, όσο δε οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό βρίσκονται σε εξέλιξη.

Μάλιστα, σήμερα, Παρασκευή οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ καλούνται σε σύσκεψη, προκειμένου το ζήτημα της μετεγκατάστασης προσφύγων να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής, η οποία θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως επισημαίνουν δε οι ίδιες πληροφορίες, το “κύμα” των μεταναστών θα φτάσει σε Ελλάδα και Ιταλία-που είναι οι βασικές πύλες εισόδου-τον ερχόμενο Μάρτιο.

Στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες θα πέσει επί τάπητος το προσχέδιο της Κομισιόν, στο οποίο σημειώνεται μεν ότι η χώρα μας έχει καταγράψει πρόοδο όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, τονίζεται όμως δε ότι πρέπει να γίνουν ακόμα σημαντικά βήματα βελτίωσης στα κέντρα φιλοξενίας των μεταναστών, τη στιγμή που Χίος, Κως και Λέσβος μετρούν τα πλήγματά τους από τις καθημερινές συμπλοκές προσφύγων και από τις βίαιες αντιδράσεις μεταναστών απέναντι στη μεγάλη καθυστέρηση με τις αιτήσεις ασύλου.

Επίσης, στο ίδιο προσχέδιο, αναφέρεται πως στόχος είναι να μετεγκατασταθούν επιπλέον 2.000 πρόσφυγες από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της ΕΕ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, στο προσχέδιο καλείται η ΕΕ να καταβάλλει το ποσό των 3 δισ. ευρώ προς την Άγκυρα, στο πλαίσιο της μεταξύ τους συμφωνίας για το μεταναστευτικό, γεγονός που σηματοδοτεί κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ μέχρι πρότινος ο ίδιος ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ διεμήνυε στον Ταγίπ Ερντογάν πως αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει και τα επτά προαπαιτούμενα, τότε οι δεσμεύσεις για τη βίζα δεν μπορούν να υλοποιηθούν.

Οι εξελίξεις αυτές “καίνε” και την Ιταλία, η οποία τη δεδομένη χρονική στιγμή βρίσκεται ενώπιον σοβαρής κρίσης, μετά το “όχι” των πολιτών στην αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο έφερε την παραίτηση Ρέντσι και οδήγησε τη χώρα στην αναζήτηση πολιτικού προσανατολισμού, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα μοιάζει με ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί!

Σημειώνεται ότι βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη στην ιρλανδική πρωτεύουσα το 1990, οι χώρες μέλη που είναι το πρώτο σημείο εισόδου για τα άτομα που ζητούν άσυλο στην Ε.Ε, έχουν την υποχρέωση να επεξεργαστούν το αίτημά τους και να τους στείλουν πίσω αν έχουν ταξιδέψει σε άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς την απαιτούμενη άδεια. 

Οι μεταφορές από άλλες χώρες της ΕΕ προς την Ελλάδα ανεστάλησαν το 2011, καθώς, το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκριναν ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα για αιτούντες άσυλο ήταν απαράδεκτες, σχολιάζει το “Politico” και προσθέτει: ” Mία νέα 17σέλιδη πρόταση της Κομισιόν που θα εγκριθεί σήμερα και βρίσκεται στην κατοχή του Politico γράφει μεταξύ άλλων : “Προτείνεται η μεταφορά αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα… να συνεχιστεί.”

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments