Μουζάλας: Να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 13:01

Την ανάγκη να συνεχιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας εξήρε ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ευρισκόμενος στο σημερινό συμβούλιο Εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες. 

Ο κ. Μουζάλας είπε πως η κατάσταση που υπάρχει στα hot spot στα ελληνικά νησιά βελτιώνεται, τόσο σε ό,τι αφορά τον τομέα των διαδικασιών παροχής ασύλου όσο και την ασφάλεια. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο μικρότερη είναι η αλληλεγγύη των άλλων ευρωπαϊκών κρατών προς την Ελλάδα, τόσο τα προβλήματα που υπάρχουν θα μεγαλώνουν. 

Ο Έλληνας υπουργός ανέφερε, ότι για το θέμα αυτό θα υπάρξει ειδική τοποθέτηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες. Επισήμανε επίσης, ότι σε επιστολή που απέστειλε στους ομολόγους του, τονίζει την ανάγκη να μεταφερθούν κάποιοι από τους μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά σε κλειστά κέντρα στην ενδοχώρα. Σημείωσε δε, ότι κατά βάση θα μεταφερθούν άνθρωποι που δεν έχουν ακόμη πλήρως ταυτοποιηθεί, άνθρωποι από χώρες που δεν δικαιολογείται η παροχή ασύλου στους υπηκόους τους, άνθρωποι με υψηλή παραβατικότητα ή ύποπτοι φυγής.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις της Επιτροπής για τη σταδιακή επιστροφή μεταναστών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του κανονισμού του Δουβλίνου, ο κ. Μουζάλας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι δεν αναμένει αύξηση των ροών των μεταναστών στην Ελλάδα. Υπογράμμισε ωστόσο, την ανάγκη έμπρακτης εφαρμογής της αλληλεγγύης στην Ελλάδα, η οποία, όπως ανέφερε, στο ευρωπαϊκό επίπεδο συνιστά νομική υποχρέωση. Τόνισε επίσης, ότι ενόψει της αναθεώρησης του κανονισμού του Δουβλίνου, θα πρέπει να κατοχυρωθεί η μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ. Εξέφρασε επίσης τις αντιρρήσεις του ως προς τις προτάσεις που έχει εκπονήσει για το θέμα αυτό η σλοβάκικη προεδρία, χαρακτηρίζοντάς τες μη ισορροπημένες.

TAGS: