«Πικρή» αύξηση στον καφέ από την 1η Ιανουαρίου | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 07:47 9 Δεκεμβρίου 2016, 7:47

Η καταιγίδα φόρων που έρχεται για να μείνει από την αρχή του νέου έτους επηρεάζει και την τιμή του καφέ, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 25% στα σούπερ μάρκετ και τουλάχιστον 10 λεπτά του ευρώ σε καφετέριες και καταστήματα. 

Όπως σημειώνουν «ΤΑ ΝΕΑ», τον Μάιο η κυβέρνηση, προκειμένου να κλείσει τα δημοσιονομικά μέτρα της πρώτης αξιολόγησης, ψήφισε μεταξύ άλλων και την επιβολή του συγκεκριμένου φόρου ο οποίος κλιμακώνεται ανάλογα με την κατηγορία καφέ. 

Στον ωμό, μη καβουρδισμένο καφέ ο φόρος είναι 2 ευρώ ανά κιλό (κατά την εισαγωγή), στον καβουρδισμένο αυξάνεται σε 3 ευρώ και για τον στιγμιαίο καφέ καθώς και τα παρασκευάσματα από εκχυλίσματα, αποστάγματα ή συμπυκνώματα καφέ ο φόρος είναι 4 ευρώ ανά κιλό.

Η ετήσια κατανάλωση καφέ στην Ελλάδα ξεπερνά τους 42.000 τόνους και σύμφωνα με πηγές της αγοράς η δημοσιονομική αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι τουλάχιστον αμφίβολη. 

Τα προσδοκώμενα από το υπουργείο Οικονομικών έσοδα ανέρχονται σε 62 εκατ. ευρώ, αλλά η αγορά βλέπει ως πιθανότερο σενάριο την άνθηση του παράνομου εμπορίου και της φοροδιαφυγής.

TAGS: