Γερμανία: Εξίσου δημοφιλής με την Μέρκελ ο Σουλτς | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 08:05

Σημαντικά ποσοστά δημοτικότητας μεταξύ των Γερμανών απολαμβάνει ο Μάρτιν Σουλτς, καθώς ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έχει την ίδια δημοφιλία με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ (στο 57%) όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου dimap, η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο δεδομένου ότι υποστηρίζεται τόσο από το κόμμα του, όσο και από τους Χριστιανοδημοκράτες, αύξησε επίσης το ποσοστό του κατά 7% και απολαμβάνει της εκτίμησης του 79% των Γερμανών πολιτών, διατηρώντας την πρώτη θέση δημοφιλίας ανάμεσα σε όλους του Γερμανούς πολιτικούς. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (82%) μάλιστα θεωρούν τον Σταϊνμάιερ καλή επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει την αποδοχή του 43% των πολιτών (+6% από τον περασμένο μήνα). Την δεύτερη θέση στην κλίμακα της δημοφιλίας καταλαμβάνει ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66% (+2%) ακολουθούμενος (στην τρίτη θέση) από Μέρκελ και Σουλτς.

Το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί καλό ότι η Μέρκελ θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία (+13% σε σχέση με ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD το Σεπτέμβριο). Αρνητικά απάντησε το 39% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι του CDU εγκρίνουν την απόφασή της σε ποσοστό 89%, ενώ το 10% την απορρίπτει. Οι ψηφοφόροι του αδελφού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 82% και την απορρίπτει το 18%.

Εάν οι πολίτες εξέλεγαν απ’ ευθείας τον/την καγκελάριο, τότε το 57% θα ψήφιζε την Μέρκελ (+22% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και μόλις το 19% τον Γκάμπριελ, δηλαδή -8% σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση προ διμήνου.

Αν οι πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ Μέρκελ και Σούλτς, τότε τα ποσοστά θα ήταν 43% και 36% αντίστοιχα, ενώ το 13% δεν θα ψήφιζε κανένα από τους δύο.

TAGS: