Γιούνκερ: Καμία χώρα-μέλος δεν μπορεί χωρίς την ΕΕ | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 13:06

Προειδοποίηση σε όλες τις χώρες της ΕΕ να μην προσπαθήσουν να ακολουθήσουν χωριστή πορεία, απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάσκεψη με την ευκαιρία της 25ης επετείου της συνόδου του Μάαστριχτ, που έθεσε τις βάσεις του ευρώ.

«Εκείνοι που νομίζουν ότι είναι η ώρα να αποδομηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, να γίνει κομμάτια, να μας χωρίσουν (…) έχουν εντελώς άδικο» δήλωσε ο Γιούνκερ και προσέθεσε πως «χωρίς την ΕΕ» καμία χώρα-μέλος δεν είναι ικανή από μόνη της να έχει οποιοδήποτε πολιτικό βάρος στον κόσμο.

 Αυτή τη στιγμή, δήλωσε, «είμαστε ένα σημαντικό μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, το 25% του ΑΕΠ. Σε δέκα χρόνια, το ποσοστό αυτό θα είναι 15%. Σε 20 χρόνια κανένα μέλος της ΕΕ μόνο του δεν θα είναι μέλος της G7».

«Από δημογραφική πλευρά, δεν είμαστε πλήρως υπό εξαφάνιση, αλλά χάνουμε βάρος δημογραφικά», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

«Στις αρχές του 20ού αιώνα, οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 20% της ανθρωπότητας, τώρα το 5-6-7% και στα τέλη του 21ου αιώνα, το 4% των 10 δισεκατομμυρίων» κατοίκων, υπενθύμισε.

Ο Γιούνκερ, που γιορτάζει σήμερα τα 62α γενέθλιά του, είναι ο μόνος από όσους συμμετείχαν στη σύνοδο του Μάαστριχτ (Ολλανδία), στις 9 Δεκεμβρίου του 1991, που είναι ακόμη στην ενεργό πολιτική. Τότε ήταν υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου.

TAGS: