Διεθνή

Monte dei Paschi di Siena: Bail in μέσα στο σ/κ

Monte dei Paschi di Siena: Bail in μέσα στο σ/κ
Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο σαββατοκύριακο.

Ετοιμάζονται στην ιταλική κυβέρνηση για τη διάσωση της τράπεζας Monte dei Paschi di Siena, ώστε να αποφευχθεί η χρεοκοπία της.

 Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο, η κίνηση αυτή κρίνεται αναγκαία μετά τη διαρροή πληροφοριών σχετικά με την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να μην συναινέσει σε παράταση είκοσι ημερών για την ανακεφαλαιοποίση της εν λόγω τράπεζας μέσω της αγοράς. 

Η είδηση αυτή, όμως, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.

Η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα γράφει ότι η κρατική βοήθεια πρόκειται, πιθανότατα, να εγκριθεί μέσα στο σαββατοκύριακο, με απόφαση την οποία θα υπογράψει ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, Πιερ Κάρλο Πάντοαν. 

Σήμερα το πρωί, ο Πάντοαν συνάντησε τον πρόεδρο και το διευθύνοντα σύμβουλο της Μonte dei Paschi di Siena. Η μετοχή της τράπεζας υπέστη σήμερα μεγάλη πτώση στο χρηματιστήριο του Μιλάνου και διαπραγμάτευσή της ανεστάλη.

“Άκυρο” από την ΕΚΤ στην Monte dei Paschi di Siena

 Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απέρριψε σήμερα αίτημα της ιταλικής τράπεζας Monte dei Paschi di Siena (MPS) να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να υλοποιήσει την αύξηση κεφαλαίου 5 δισεκ. ευρώ που πρέπει να κάνει, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, η Ιταλία δεν έχει ουσιαστικά άλλα περιθώρια παρά να διαθέσει κρατικά κεφάλαια στην τράπεζα και να επιβάλει ζημιές σε πιστωτές της.

Η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα, που είναι και η παλαιότερη στον κόσμο, είχε ζητήσει μία παράταση τριών εβδομάδων, έως τις 20 Ιανουαρίου, για να ολοκληρώσει ένα σχέδιο ιδιωτικής διάσωσής της, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας μετά το “όχι” στο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και την παραίτηση του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι.Το εποπτικό συμβούλιο της ΕΚΤ απέρριψε το αίτημα, θεωρώντας ότι μία καθυστέρηση (στην ανακεφαλαιοποίηση της MPS) θα είχε μικρή χρησιμότητα και ότι είναι η ώρα να παρέμβει η Ρώμη, δήλωσε η πηγή που επικαλείται το Ρόιτερς. Σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, η ΕΚΤ φοβήθηκε ότι η κατάσταση της MPS, αν δεν αντιμετωπισθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε συστημική κρίση του ιταλικού τραπεζικού συστήματος.

Η διαπραγμάτευση της μετοχής της ιταλικής τράπεζας ανεστάλη το απόγευμα, μετά την είδηση που οδήγησε σε βουτιά της κατά 11%. Η διάσωση της MPS με την επιβολή ζημιών σε πιστωτές της (bail-in) αναμένεται να έχει συνέπειες και για το υπόλοιπο ιταλικό τραπεζικό σύστημα. Η τιμή της μετοχής της UniCredit, που είναι η μεγαλύτερη ιταλική

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments