Ολάντ: Η Ευρώπη να είναι παρούσα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 19:28

Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο, τόνισε για το Κυπριακό ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που πραγματοποίησε επίσκεψη «αστραπή» στην Κύπρο. 

Μετά την συνάντηση ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι ήρθε στην Λευκωσία για να στηρίξει τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό.

Ο κ. Ολάντ τόνισε: «Η Ευρώπη πρέπει να είναι παρούσα σ’ αυτές τις διαπραγματεύσεις και ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να θέσει ακριβώς αυτό το θέμα στο επόμενο Συμβούλιο».

Επίσης, ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε πως η χώρα του είναι φίλη με την Κύπρο και πως «είμαστε πρόθυμοι να συνεισφέρουμε σε μια λύση».

Αναφερόμενος και στον ρόλο της Γαλλίας ως μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο κ. Ολάντ είπε πως οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό αφορούν και το Σ.Α. ξεκαθαρίζοντας πως είναι θέμα των μελών του Σ.Α. που πρέπει «να παίξει έναν ρόλο στη διαδικασία».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως ενημέρωσε τον Γάλλο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις και ευχαρίστησε για τη σταθερή στήριξη της Γαλλίας στο Κυπριακό για την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. Μια διαχρονική στήριξη της Γαλλίας που εργάζεται , είπε, με ενδιαφέρον για το Κυπριακό και θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά στην επίτευξη λύσης.

«Μια ανάλογη λύση δεν μπορεί παρά να είναι απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Μια λύση που υπαγορεύει πως ένα μέλος της ΕΕ δεν χρειάζεται εγγυήσεις», τόνισε.

Η συζήτηση, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, δεν περιορίστηκε μόνο στο θέμα του Κυπριακού. «Κύπρος και Γαλλία έχουν μια στενή συνεργασία και είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε ιδέες και απόψεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μας», είπε.

TAGS: