Τουρκία: Nέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 12:36

Τη δημιουργία ταμείου ύψους 72 δισ. δολαρίων για τις επιχειρήσεις της Τουρκίας, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στο πλαίσιο μίας σειράς κρατικών μέτρων στήριξης της οικονομίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. 

Η ισοτιμία της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου έχει μειωθεί 18% φέτος και διαπραγματεύεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα από τις αρχές Νοεμβρίου. Αυτή η εξέλιξη σημειώθηκε εν μέσω της πολιτικής αβεβαιότητας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σημειώνει η εφημερίδα.  

Τούρκοι αξιωματούχοι επέμεναν επί μήνες ότι η οικονομία της χώρας είναι σταθερή και ασφαλής, παρά το γεγονός ότι ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων εκτός της χώρας επεσήμαινε την εξασθένηση των βασικών μεγεθών της. Τις τελευταίες ημέρες, η υποχώρηση της λίρας διέλυσε την αισιοδοξία αυτή, αναφέρει το δημοσίευμα. Σε μία προσπάθεια αντιστροφής της πτωτικής πορείας, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άρχισε την περασμένη εβδομάδα εκστρατεία, καλώντας τα υπουργεία, τις επιχειρήσεις και το κοινό να δείξουν τον πατριωτισμό τους με τη μετατροπή σε λίρα ή χρυσό των αποταμιεύσεων που έχουν σε ξένο νόμισμα. Ο ίδιος ο Ερντογάν μετέτρεψε τις αποταμιεύσεις του σε λίρες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του. Το τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας και το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι μετατρέπουν στοιχεία του ενεργητικού τους στο τουρκικό νόμισμα. Ο τουρκικός Οργανισμός

Αποκρατικοποιήσεων δήλωσε ότι θα δέχεται όλες τις πληρωμές, προσφορές και εγγυητικές επιστολές σε λίρα και η Αρχή Εποπτείας Ενεργειακών Αγορών ανακοίνωσε ότι θα προκηρύξει τους διαγωνισμούς για τη διανομή φυσικού αερίου σε λίρα αντί σε δολάρια. Μερικές μικρές επιχειρήσεις προσέφεραν δωρεάν φαγητό και υπηρεσίες, όπως κούρεμα, σε όποιον αντάλλασσε τα δολάρια του και άλλα ξένα νομίσματα με λίρες.

Οι πρωτοβουλίες αυτές, ωστόσο, είχαν περιορισμένο αποτέλεσμα στην εκτόνωση της αγοράς και έτσι ο κ. Γιλντιρίμ παρενέβη χθες, προσφέροντας νέα στήριξη στις επιχειρήσεις και υποσχόμενος ελάφρυνση για τους εργαζόμενους. Όπως είπε, η κυβέρνηση θα διαθέσει μία πιστωτική γραμμή έως 250 δισ. λίρες – περίπου 72 δισ. δολάρια – για να χαλαρώσει την κρίση ρευστότητας των επιχειρήσεων. Η δημοσιονομική πειθαρχία θα συνεχισθεί – τα ταξίδια των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν και νέες παραγγελίες αυτοκινήτων θα ακυρωθούν – πρόσθεσε, ενώ οι φορολογικοί συντελεστές θα διατηρηθούν σταθεροί το επόμενο έτος και θα υπάρξει κρατική στήριξη για την ενίσχυση της απασχόλησης.

Θα δοθεί εντολή σε όλους τους δημόσιους φορείς να υπογράφουν συμβάσεις σε λίρα και, αν είναι δυνατόν, να μετατρέπουν υφιστάμενα συμβόλαια στο τουρκικό νόμισμα, μία κίνηση που μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 10 δισ. δολάρια στο κράτος, δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός. «Έχουμε συνείδηση των προβλημάτων του πραγματικού τομέα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλους τους τομείς» της οικονομίας, τόνισε.

TAGS: