Οικονομία

Θρίλερ με τα μέτρα για μετά το 2018

Θρίλερ με τα μέτρα για μετά το 2018
Στις Συμπληγάδες της αντιπαράθεσης ΔΝΤ- Γερμανίας για τους δημοσιονομικούς στόχους και τα μέτρα που θα χρειαστούν μετά το 2018 βρίσκεται παγιδευμένη η κυβέρνηση, η οποία επιδιώκει μια γενική πολιτική συμφωνία για αξιολόγηση.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας μέχρι τώρα τονίζουν ότι δεν δέχονται συζήτηση για περαιτέρω μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του αφορολογήτου ορίων και των συντάξεων που επιμένει το ΔΝΤ, μέτρα συνολικού κόστους 4 με 5 δισ. ευρώ, εάν οι ευρωπαίοι επιμένουν για πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ.

Το διάγγελμα “φουντώνεi” τα εκλογικά σενάρια

Την ίδια ώρα το διάγγελμα Τσίπρα “φουντώνει” τα σενάρια για εκλογές και αποκαλύπτει την αγωνία της κυβέρνησης να αντιστρέψει την αρνητική εικόνα μετά το απογοητευτικό Eurogroup της Δευτέρας.

Με τις πιέσεις για σκληρά μέτρα λιτότητας, που φέρνει η απαίτηση του ΔΝΤ, προκειμένου να διασφαλιστούν τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% τα επόμενα χρόνια μετά το 2018, την δεύτερη αξιολόγηση ακόμα στον “αέρα” και την ψήφιση του προϋπολογισμού 2017 να επίκειται στη Βουλή, ο πρωθυπουργός φαίνεται πως επιχειρεί να αναστρέψει το κλίμα, εξαγγέλλοντας παροχές, που αναδύουν… άρωμα εκλογών.

“Αποκαλύψεις” το Σάββατο;

Το θρίλερ θα έχει και “αποκαλύψεις” σχετικά με το αν η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πάει σε τέταρτο μνημόνιο, βάζοντας την υπογραφή της και σε νέα, ακόμη πιο επώδυνα μέτρα, τα οποία ζητεί το ΔΝΤ το ερχόμενο Σάββατο, ημέρα ολοκλήρωσης της συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού στη Βουλή.

“Θα απαντήσω το Σάββατο, αν δεσμεύουμε τις μελλοντικές κυβερνήσεις με επιπρόσθετα μέτρα. Θα απαντήσω για τα πλεονάσματα. Είμαστε στην μέση της διαπραγμάτευσης και έχω περιορισμούς, ως προς τι μπορούμε να πούμε. Επίσης, όπως όλες οι διαπραγματεύσεις και ειδικά σε αυτή τίποτα δεν είναι συμφωνημένο πριν να συμφωνηθούν όλα. Το όλο πακέτο πρέπει να δούμε. Είμαστε ώριμοι να δούμε και να κρίνουμε το συνολικό πακέτο τα θετικά και αρνητικά και αν μας δίνει και πόσο αέρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ε. Τσκαλώτος. 

Έτσι, ωμά το δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Βουλή, ο οποίος παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει το πολύ αρνητικό κλίμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, ράβοντας για τους Ευρωπαίους το κουστούμι του “καλού” και για το ΔΝΤ το κουστούμι του “κακού”.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έχει έρθει πιο κοντά, καθώς για τους δημοσιονομικούς στόχους του 2017 και 2018 υπάρχουν διαφορές που μπορούν να καλυφθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments