Πολιτική

“Καρφώνει” τον Τσίπρα η Κομισιόν, άγνοια δηλώνουν για το μποναμά Ρέγκλινκ-Σόιμπλε

“Καρφώνει” τον Τσίπρα η Κομισιόν, άγνοια δηλώνουν για το μποναμά Ρέγκλινκ-Σόιμπλε
Η ΕΕ με μία λιττή της ανακοίνωση τόνισε πως οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις.

“Καρφώνει” την κυβέρνηση η Κομισιόν για τον αιφνιδιαστικό μποναμά Τσίπρα, γεγονός που προαναγγέλλει σκληρή στάση από τους Ευρωπαίους θεσμούς στην στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή.

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε να πάρει αποφάσεις, δίχως να ενημερώσει την Επιτροπή, η οποία παίζει ρόλο “διαιτητή” στη διαπραγμάτευση, αφενός ζητώντας από το Βερολίνο να χαμηλώσει τους δημοσιονομικούς στόχους και αφετέρου απευθύνοντας κάνοντας κρούσεις στο ΔΝΤ, προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, δίχως όμως παράλογες απαιτήσεις.

Η ΕΕ με μία λιττή της ανακοίνωση τόνισε πως οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις και πως η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να ενημερώνει την Κομισιόν για τις αποφάσεις τις, οι οποίες αφορούν χρήσεις πλεονάσματος.

“Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ήταν ενήμερη όλων των λεπτομερειών της χθεσινής ανακοίνωσης του κ. Τσίπρα, χρειάζεται να τις μελετήσουμε πριν τις σχολιάσουμε ή δράσουμε περαιτέρω” δήλωσε την Παρασκευή η Άνικα Μπράιτχαρντ.

Όπως ανέφερε, ενώ, από την μία, η Κομισιόν έχει πλήρη επίγνωση των δυσκολιών που επικρατούν στα νησιά του Αιγαίου και βοηθάει ενεργά για την ανακούφιση τους, από την άλλη όμως, το μνημόνιο έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις.

Αναλυτικά, η δήλωση της Άνικα Μπράιτχαρντ, έχει ως εξής:

«Η Επιτροπή κατέγραψε το χθεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και τις δεσμεύσεις του για συμμόρφωση με τους στόχους του προγράμματος. Η Επιτροπή ξεκάθαρα γνωρίζει τις προκλήσεις των νησιών του Αιγαίου από τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές και η Επιτροπή εργάζεται με τις Ελληνικές Αρχές για να ανακουφίσουν τα βάρη τους».

«Η Επιτροπή είναι διατεθειμένη να εξετάσει προτάσεις από τις ελληνικές Αρχές και να δει κατά πόσο συμμορφώνονται με τις δεσμεύσεις του Μνημονίου», συνέχισε.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω πως το πρόγραμμα έχει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για εκ των προτέρων συζήτηση όλων των μέτρων που σχετίζονται με τους στόχους του προγράμματος και για το πως να διαχειριστούν το πλεόνασμα».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM κράτησε σαφείς αποστάσεις. Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας από το Ελσίγκι δήλωσε πως «περιμένω (η Ελλάδα) να μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές πολύ πριν το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, υπό την προϋπόθεση ότι εφαρμόζει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

«Υπό αυτό το πρίσμα, οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες το βράδυ από τον Ελληνα πρωθυπουργό χωρίς διαβούλευση με τους Θεσμούς εγείρουν μια σειρά από ερωτήματα».

Την ίδια ώρα, άγνοια για τις χθεσινές εξαγγελίες Τσίπρα δηλώνει και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ.

Σε ερώτηση που απηύθυνε η Deutsche Welle προς την εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, εάν είχε γνώση των εξαγγελιών Τσίπρα το υπουργείο της, η Φρεντερίκε φον Τιζενχάουζεν απάντησε ως εξής: «Οχι, το θέμα δεν συζητήθηκε ούτε και στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας. Αλλά είναι υπόθεση των θεσμών να αξιολογούν τέτοιου είδους μέτρα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments