«Πινγκ πονγκ» Μαξίμου ΝΔ για τις εξαγγελίες Τσίπρα και το κοινωνικό μέρισμα Σαμαρά | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 15:49

Σε… ένα ατελείωτο «πινγκ πονγκ» αναμένεται να επιδοθούν αύριο, Σάββατο από το βήμα της Βουλής, όπου θα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τον προϋπολογισμό και θα ακολουθήσει η ψηφοφορία, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που το πολιτικό σκηνικό «μυρίζει» εκλογές… Στον απόηχο, άλλωστε, του χθεσινού αιφνιδιαστικού «μποναμά» κυβέρνηση και Αξιωματική Αντιπολίτευση διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους, με το Μαξίμου να «ξορκίζει» τα σενάρια κάλπης, τί και αν το «τυράκι», που μοίρασε ο πρωθυπουργός σε συνταξιούχους και νησιώτες, μιλά από μόνο του. 

Με non paper το Μαξίμου αφενός διαχωρίζει τα… προεκλογικά «δώρα» του κ. Τσίπρα από το κοινωνικό μέρισμα του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας πως τα χωρίζει «άβυσσος». 

Παράλληλα, παρουσιάζει τα σενάρια εκλογών, ως διακαή πόθο της ΝΔ, επισημαίνοντας ότι οι κάλπες θα ανοίξουν το 2019, ενώ τέλος, στέλνει και μήνυμα στους εταίρους, οι οποίοι «καρφώνουν» τον κ. Τσίπρα για το γεγονός πως πήρε τέτοιες αποφάσεις, χωρίς να ενημερώσει την Κομισιόν, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι αποικία».

«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το «κοινωνικό μέρισμα», ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δις. ευρώ». Στο ίδιο κυβερνητικό σημείωμα προστίθεται ότι αυτό δεν ήταν αστοχία της τότε κυβέρνησης, αλλά στρατηγική της επιλογή, αφού «υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρεται στον non paper.

«Aντ’ αυτού η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή, η οποία, επαναλαμβάνουμε, δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%). Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», τονίζεται.


Το Μαξίμου συνεχίζει δε, λέγοντας ότι «δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση αυτή δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής αλλά αποτελεί έμπρακτη αναγνώριση των θυσιών του ελληνικού λαού και κίνηση ανακούφισης μιας ευρείας κοινωνικής ομάδας που έχει υποστεί πολλά κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την πορεία της για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την επιτροπεία με δίκαιη ανάπτυξη και αναδιανομή. Και, κυρίως, με την κοινωνία όρθια»! 


Το κυβερνητικό σημείωμα καταλήγει ως εξής: «Αντιλαμβανόμαστε την αγωνία του κ. Μητσοτάκη και τα εσωκομματικά του προβλήματα, αλλά για τις εκλογές θα κάνουν όλοι υπομονή μέχρι το 2019. Ως τότε καλό θα είναι η ΝΔ να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: Αποτελεί «ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς» η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;».

TAGS: