Ποιοι συνταξιούχοι θα πάρουν το «δώρο» Τσίπρα | Pagenews.gr
Pagenews Team 9 Δεκεμβρίου 2016, 07:37

Σε διευκρινήσεις για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι που θα πάρουν την 13η σύνταξη που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό (προεκλογικό;) διάγγελμα του έδωσε ο Αλέκος Φλαμποράρης, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στον ANT1.

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Στην ψηφοφορία, 234 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της πρότασης και 56 κατά.

Το επίδομα θα είναι ακατάσχετο, ενώ σχετικά με τη διάθεσή του είπε ότι καθορίζεται από το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης και αφορά στο μεικτό ποσό της. Ειδικότερα αφορά τους συνταξιούχους που προς το παρόν λαμβάνουν συντάξεις από 0 έως 850 ευρώ μεικτά.

Αυτό που δεν μπόρεσε να διευκρινίσει είναι αν στις περιπτώσεις κύριας και επικουρικής σύνταξης θα ληφθεί υπόψη το άθροισμά τους.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι, στην περίπτωση ζευγαριού συνταξιούχων, θα λάβουν και οι δύο σύζυγοι το επίδομα.

Το επίδομα δικαιούνται και όσοι έχουν λάβει τουλάχιστον μία προσωρινή σύνταξη.

Αναφορικά με την κατηγορία της σύνταξης, σημείωσε ότι, το επίδομα αφορά περίπου 1,5 εκατ. συντάξεις, εκ των οποίων οι 1,1 εκατ. είναι κύριες και οι 400.000 οι υπόλοιπες.

Δηλαδή, το επίδομα δικαιούνται και όσοι λαμβάνουν συντάξεις χηρείας, αναπηρίας, κτλ.

«Τα ακριβή νούμερα θα μπορούμε αύριο ή μεθαύριο να τα πούμε, το επίδομα θα δοθεί μαζί με τις συντάξεις Ιανουαρίου, στις 22 Δεκεμβρίου«, διευκρίνισε ο υπουργός Επικρατείας. 

«Καμία σκέψη για εκλογές»

Σχετικά με το αν εξαγγελίες Τσίπρα αποτέλεσαν την άτυπη έναρξη του προεκλογικού αγώνα, ο κ. Φλαμπουράρης σημείωσε πως «δε μας πέρασε από το μυαλό καθόλου, όταν σχεδιάζαμε αυτά τα μέτρα, να πάμε σε εκλογές»,στέλνοντας μήνυμα στην Νέα Δημοκρατία παράλληλα ότι, «αν πάμε τώρα σε εκλογές, θα πάμε σε τέταρτο μνημόνιο».

Τόνισε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθούμε ή να πάμε σε εκλογές νωρίτερα από τρία χρόνια. Θα δείτε ότι, αυτό ήταν ένα βήμα κι ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα ανατραπούν οι σφυγμομετρήσεις της στιγμής».

Όπως είπε ο υπουργός, τα έκτακτα μέτρα αποφασίστηκαν βάσει του ποσού που προέκυψε από την υπέρβαση των στόχων, διευκρινίζοντας ότι, «αν είχαμε δύο δισ., θα έπαιρναν και οι άνεργοι επίδομα», ενώ επανάλαβε την νοοτροπία της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία, «προσπαθούμε να κερδίσουμε, αυτό θέλουμε να το ανακατανέμουμε με κοινωνικά κριτήρια».

Ερωτηθείς για το αν το μέτρο είχε την έγκριση των δανειστών, απάντησε ότι, «αφού είναι από τα πλεονάσματα που διαθέτουμε εμείς, δεν χρειάζεται ‘άδεια’ από τους δανειστές, αν δεν είχαμε πιάσει τους στόχους μας, ίσως χρειαζόταν να επέμβουν».

TAGS: