«Αδικαιολόγητη μείωση» στη χρηματοδότηση των ΑΕΙ | Pagenews.gr
Pagenews Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 13:44

Μεγάλο πρόβλημα στον προϋπολογισμό των ΑΕΙ παρατηρούν οι πρυτάνεις των επιστημονικών ιδρυμάτων, κατά την Έκτακτη Σύνοδο τους το Σάββατο.

Στο ψήφισμά της, η Σύνοδος κάνει λόγο για «αδικαιολόγητη μείωση» στον τακτικό προϋπολογισμό των πανεπιστημίων για το 2017, την ίδια ώρα, που το υπουργείο έχει ανακοινώσει αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.

«Είναι καθοριστικό να γίνει άμεσα σημαντική αύξηση των κονδυλίων για τις δαπάνες λειτουργίας, σίτισης και γενικότερα φοιτητικής μέριμνας, με προστασία από οποιεσδήποτε μελλοντικές περικοπές, ώστε τα Πανεπιστήμια να μπορούν να καλύψουν τις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους» αναφέρεται στο ψήφισμα της Συνόδου.

Έντονος είναι ο προβληματισμός στους κόλπους των πρυτάνεων και για τη συνεχή νομοθετική δραστηριότητα, που δυσχεραίνει, αντί να διευκολύνει τον τρόπο διαχείρισης των πιστώσεων.

Ιδιαίτερα, σχετικά με τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, για τις αλλαγές στη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), οι πρυτάνεις χαιρετίζουν έναν «ευέλικτο ΕΛΚΕ, που, απαλλαγμένος από την υπέρμετρη γραφειοκρατία, θα διαχειρίζεται αποτελεσματικά τα ερευνητικά κονδύλια και θα υποστηρίζει μέλη ΔΕΠ και νέους ερευνητές στην απορρόφηση των ερευνητικών κονδυλίων».

Ωστόσο, διαπιστώνουν ότι «το αρχικό πλαίσιο λειτουργίας των ΕΛΚΕ γίνεται, με συνεχή νομοθετήματα, ολοένα και πιο ασφυκτικό, με διαφαινόμενη την αδυναμία λειτουργίας τους».

TAGS: