Βρετανία: The Winton Gallery, η μόνιμη έκθεση μαθηματικών | Pagenews.gr
Pagenews Team 10 Δεκεμβρίου 2016, 20:20

Νέα αίθουσα αφιερωμένη στα μαθηματικά, εγκαινίασε το Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Πρόκειται για «μια τεράστια πρόκληση» καθώς η επιστήμη αυτή που μερικές φορές θεωρείται δύσπεπτη, αναδεικνύεται με απλότητα μέσα από την αρχιτεκτονική τέχνη της Ζάχα Χαντίντ και έναν εντυπωσιακό κατάλογο εκθεμάτων.

Σε τι χρησιμεύουν τα μαθηματικά; μια μόνιμη έκθεση με δωρεάν είσοδο στην Winton Gallery του Μουσείου του δυτικού Λονδίνου το αποκαλύπτει. Ένα αυτόματο μηχάνημα έκδοσης εισιτηρίων, η μηχανή κρυπτογράφησης Enigna, η μακέτα ενός σούπερ-τάνκερ, ένα παλιό τηλεσκόπιο, ένα όργανο του 19ου αιώνα για την μέτρηση της παλίρροιας: σχεδόν 120 αντικείμενα μαρτυρούν τον τρόπο με τον οποίο τα μαθηματικά διαμόρφωσαν τον κόσμο μας εδώ και αιώνες και τον θεμελιώδη ρόλο που παίζουν στην καθημερινότητά μας.

Η Winton Gallery διηγείται δυνατές ιστορίες για τα μαθηματικά με την ευρύτερη έννοια, πώς αυτά εφαρμόζονται από πωλητές, ναυτικούς, μηχανικούς αεροσκαφών, τραπεζίτες, σχεδιαστές κήπων, τζογαδόρους. Οι ιστορίες αναφέρονται σε 400 χρόνια ανθρώπινης ιδιοφυΐας και εφευρετικότητας, από την Αναγέννηση έως σήμερα, παρουσιάζοντας ενδιαφέροντα μαθηματικά όργανα μέχρι και ένα πειραματικό αεροσκάφος του 1929.

Μαζί με τον γερμανό αρχιτέκτονα Πάτρικ Σουμάχερ, η ιρακο-βρετανίδα αρχιτέκτονας Ζάχα Χαντίντ επανασχεδίασε μια παλιά πτέρυγα για να την διαμορφώσει σε μια μαγευτική καμπύλη γύρω από ένα δικινητήριο αεροπλάνο Handley Page του 1929 που κρέμεται στο βάθος. Το σχέδιο το οποίο εμπνεύστηκαν οι αρχιτέκτονες από τις ροές αέρα που παρατηρούνται στην αεροδυναμική, παραπέμπει σε πέταλα ορχιδέας.

Η Χαντίντ ήταν η μεγάλη απούσα στα εγκαίνια. Πέθανε ξαφνικά στο Μαϊάμι τον Μάρτιο.

«Η νέα γκαλερί είναι ένας φόρος τιμής σε αυτή την ανατρεπτική αρχιτέκτονα και σίγουρα ο χώρος αυτός θα εμπνεύσει εκατομμύρια επισκέπτες τα επόμενα χρόνια», σχολίασε ο διευθυντής του μουσείου ‘Ιαν Μπλάτσφορντ.

TAGS: