Αθλητισμός

Τα «θέλω» και τα «πρέπει» των 4 «μεγάλων»!

Τα «θέλω» και τα «πρέπει» των 4 «μεγάλων»!
Τι προσδοκούν αλλά και οφείλουν να πράξουν το 2017 Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

​Σε λίγες μέρες φεύγει το 2016 και ποδοσφαιρικά έχουμε πλέον συγκεντρώσει όλα όσα χρειάζονται για ασφαλή συμπεράσματα σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα των τεσσάρων «μεγάλων». Ομολογώ ότι θεωρούσα, όπως οι περισσότεροι στην αρχή της σεζόν, πως τα Χριστούγεννα θα μας έβρισκαν με σαφώς πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα σε επίπεδο κορυφής. Το +9 του Ολυμπιακού από τον Παναθηναϊκό, το +11 από την ΑΕΚ και το +14 από τον ΠΑΟΚ παραπέμπει ξεκάθαρα σε καθολική αποτυχία της εκτίμησης. Αν όμως πρέπει εμείς να αναρωτηθούμε μία φορά πως πέσαμε τόσο έξω, οι τρεις αντίπαλοι των «ερυθρόλευκων» οφείλουν να προβληματιστούν… 101 φορές πως «πέτυχαν» να βρίσκονται τόσο πίσω από τον (κατά γενική ομολογία πλέον) χειρότερο Ολυμπιακό της εποχής Μαρινάκη.

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, υπάρχουν τα «θέλω» και τα «πρέπει» των τεσσάρων «μεγάλων». Ας τα δούμε λίγο πριν έρθει το 2017.

– Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Θέλει να διατηρήσει τον τίτλο του πρωταθλητή για 7η συνεχόμενη σεζόν ισοφαρίζοντας το ρεκόρ της ομάδας του Κόκκαλη. Ισχυρότατη πρόκληση. Με τις συγκεκριμένες διαφορές στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι μάλλον απίθανο να μην τα καταφέρει. Θέλει ταυτόχρονα να παίξει πιο ελκυστική μπάλα και να προχωρήσει στην Ευρώπη αποκλείοντας στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ την Οσμανλισπόρ. Ποια είναι τα «πρέπει» του; Να πάρει έναν ΚΑΛΟ κεντρικό αμυντικό. Ώστε να μην χρειάζεται ο Ολυμπιακός από τη μέση και μπροστά να νικάει εκτός από τον αντίπαλο και τον Ολυμπιακό της… άμυνας. Η «δικαιολογία» ότι τη χειμερινή περίοδο δεν βρίσκεις αξιόπιστο στόπερ, παραπέμπει ξανά σε Μποτία και Ντα Κόστα, άντε και με ολίγο Αβραάμ Παπαδόπουλο. Ετσι όμως δεν γίνεται δουλειά. Μόνο ευχέλαια κάθε φορά που ο αντίπαλος αμυντικός παίρνει την μπάλα και διανύει το μισό γήπεδο για να φτάσει στο τετ α τετ με τους αμυντικούς να τον κυνηγάνε. Είναι ορθή κίνηση ότι ο Ολυμπιακός προσπαθεί να ενισχύσει τη γραμμή κρούσης με τον Σωτηρίου ή τον Ανσαριφάρντ, αλλά πραγματικά ακατανόητο ότι πιθανότατα θα συνεχίσει και στο άλλο μισό της σεζόν με την ίδια άμυνα.

ΥΓ: Δεν χρειάζεται να επαναλάβω πως ενόψει Ευρώπης στα «πρέπει» εντάσσεται και μη πώληση του Μιλοβόγεβιτς ή του Ιντέγε, εκτός βέβαια αν το «κοντέρ» μιας πρότασης φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ, οπότε εκεί δεν μπορείς να πεις «όχι».

– Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Θέλει, επιτέλους, να δώσει λίγη χαρά στους βασανισμένους τα τελευταία χρόνια οπαδούς του. Το περασμένο καλοκαίρι διπλασίασε το μπάτζετ του και δημιούργησε -στα χαρτιά, όπως αποδείχθηκε- το πιο ποιοτικό του ρόστερ εδώ και χρόνια ενώ προκρίθηκε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ γλιτώνοντας την οικονομική καταστροφή. Όμως αυτό που ακολούθησε ήταν… καταστροφή αλά Στραματσόνι. Αγωνιστικά (στον όμιλο ούτε νίκη, στο πρωτάθλημα μεγάλη διαφορά πίσω από τον Ολυμπιακό) και εξωαγωνιστικά (με αποδυτήρια… πανηγύρι). Να μην επαναλάβουμε τα λάθη στη διαχείριση (διοίκησης και προπονητή), τα κενά (αμυντικός χαφ) που πλήγωσαν και όλα τα χιλιογραμμένα. Ο Παναθηναϊκός τελευταία μπόλιασε την ομάδα του με Ελληνες γνώστες του σπορ (Ουζουνίδης, Λυμπερόπουλος), πιθανότατα θα έχει σε λίγες ημέρες και τον Τάκη Μπαλτάκο στη διοίκηση, έκανε ήδη την πρώτη μεταγραφή με τον Κουρμπέλη δείχνοντας ότι προσπαθεί να ξαναβάλει ελληνικό αίμα στην ομάδα του. Τα «πρέπει» του «τριφυλλιού» δεν είναι λίγα. Και δεν έχουν να κάνουν μόνο με την μεταγραφική ενίσχυση και τη διαχείριση στο «άδειασμα» χοντρών συμβολαίων παικτών που δεν έχουν διάθεση να συνεχίσουν ή αποδείχθηκε ότι δεν μπορούν. Στον Παναθηναϊκό «πρέπει» να οικοδομηθεί νοοτροπία. Νοοτροπία μαχητών, όχι γκρινιάρηδων με όλα. Νοοτροπία σεβασμού στο κλαμπ και αυτά που εκπροσωπεί. Νοοτροπία του «εγώ κάτω από το εμείς». Εδώ είναι το πρώτο μεγάλο στοίχημα του Ουζουνίδη και του Λυμπερόπουλου. Σε συνδυασμό βεβαίως με την διοίκηση Αλαφούζου η οποία δεν πρέπει να επαναλάβει λάθη του πρόσφατου παρελθόντος.

– Η ΑΕΚ: Μεγάλη και η δική της απογοήτευση, αν σκεφτεί κανείς πως αντί να αξιοποιήσει ως αφετηρία την περσινή σεζόν και την κατάκτηση του κυπέλλου στον τελικό με τον Ολυμπιακό, έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο. Η ΑΕΚ θέλει, επιτέλους, να πάρει στα χέρια της την άδεια για το γήπεδο, καθώς την ώρα που θα μπαίνει το πρώτο θεμέλιο θα ξεκινάει η νέα σελίδα στην ιστορία της. Πέρα από αυτό όμως «πρέπει» να μάθει να πολεμάει την εσωστρέφεια. Σαφώς έγιναν λάθη τόσο στα θέματα του προπονητή όσο και στον μεταγραφικό σχεδιασμό του περασμένου καλοκαιριού. Λάθη τα οποία φυσικά βαραίνουν πρωτίστως τον Μελισσανίδη και τους συνεργάτες του. Όμως κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώνει η… παραφιλολογία, π.χ. των «αρμοδιοτήτων του Μπάγεβιτς» ή η μόνιμη γκρίνια «δεν βάζουν λεφτά, πώς να φτιάξουμε ομάδα». Οι καλές επιλογές είναι οι ψαγμένες επιλογές όχι ντε και καλά οι δαπανηρές ή οι «επώνυμες». Ο καλύτερος ξένος παίκτης στην ιστορία της ομάδας ήταν ο άγνωστος όταν ήρθε στην Ελλάδα Τόνι Σαβέβσκι. Ας δούμε επίσης τι έχουν προσφέρει ο Σιμόες και ο Γιόχανσον σε σχέση με τον Λέσκοτ που ήρθε και δεν ακούμπησε ή τον Αλμέϊδα. Η ΑΕΚ «πρέπει» να δώσει στον Μαϊστόροβιτς τον χρόνο που απαιτείται ώστε να κριθεί η δουλειά και οι επιλογές του νέου τεχνικού διευθυντή και να στηρίξει τον Μοράις ακόμα και στα λάθη του. Γιατί δεν γίνεται κάθε τρεις και λίγο να αλλάζεις προπονητή «φορτώνοντάς» του τα πάντα στις αποτυχίες.

– Ο ΠΑΟΚ: Το -14 από την κορυφή (μείον 11 ουσιαστικά αν σκεφτούμε ότι ξεκίνησε με -3 βαθμούς από πέρυσι) σαφέστατα αδικεί την ομάδα με την περισσότερη παραγωγή φάσεων-ευκαιριών στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο ΠΑΟΚ σαφέστατα θα μπορούσε να είναι δεύτερος πίσω από τον Ολυμπιακό με πολύ μικρότερη διαφορά. Εγιναν όμως κι εκεί πολλά λάθη. Τουλάχιστον αυτή την ώρα ο Δικέφαλος φαίνεται ότι βγήκε από την μεγάλη κρίση και ο Βλάνταν Ιβιτς –ο μόνος από τους προπονητές των 4 «μεγάλων» που ξεκίνησε τη σεζόν- δείχνει ακλόνητος στη θέση του. Ο ΠΑΟΚ θέλει να βγάλει στο χορτάρι την ποιότητά του, να παλέψει τις πιθανότητές για πρόκριση κόντρα στην Σάλκε και βέβαια να ανέβει στις θέσεις που αξίζει στο πρωτάθλημα όχι σε αυτή που τώρα βρίσκεται και κατάφωρα τον αδικεί. Στα δικά του «πρέπει» η ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ. Οφείλει κάποια στιγμή να αποκτήσει την ταυτότητα ομάδας που θα μπορείς να την εμπιστευθείς και δεν θα κινδυνεύει μετά από ένα μεγάλο αποτέλεσμα να πατήσει κουμπί αυτοκαταστροφής. Είναι πολύ σωστή η κίνηση της πρόωρης ανανέωσης του συμβολαίου του Ροντρίγκες, αφού ο Γκάρι αποτελεί μεγάλο όπλο για τη δημιουργία του ΠΑΟΚ. Ο Δικέφαλος διαθέτει γερό πορτοφόλι, αλλά οι επιλογές του πρέπει να είναι στοχευμένες ώστε να λύσουν πραγματικά τα προβλήματα της ομάδας, ιδίως στο σκοράρισμα.

ΥΓ: Χρόνια πολλά σε όλους τους αναγνώστες. Υγεία και ευτυχία για εσάς και τις οικογένειές σας.

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments