Απήχθη ιρακινή δημοσιογράφος | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 17:00

Απήχθη από το σπίτι της στη Βαγδάτη χθες τη νύχτα μια ιρακινή δημοσιογράφος.

Σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Χάιντερ αλ Αμπάντι, καταδίκασε την απαγωγή της δημοσιογράφου κι έδωσε εντολή στις υπηρεσίες ασφαλείας να καταβάλουν τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια για να βρεθεί η απαχθείσα και να συλληφθούν οι υπαίτιοι.

Η δημοσιογράφος, η Άφρα αλ Κάισι-Σάουκι, είναι γνωστή για τις επικριτικές τοποθετήσεις της σε βάρος κυβερνητικών θεσμών που έχει κάνει σε διάφορες ιρακινές εφημερίδες και ιστοτόπους όπου γράφει μεταξύ άλλων σατιρικές στήλες. Η Κάισι είχε εργαστεί στο παρελθόν για την παναραβική εφημερίδα σαουδαραβικών συμφερόντων Άσαρκ αλ Άουσατ. 

Μεταξύ άλλων συνεργαζόταν το τελευταίο διάστημα με τον ιστότοπο Ακλάαμ («Οι στυλογράφοι», στα αραβικά). Χθες Δευτέρα δημοσιεύθηκε ένα καυστικό σχόλιό της στο οποίο επέκρινε τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και τους παραστρατιωτικούς κρίνοντας πως διαπράττουν εγκλήματα υπό καθεστώς «πλήρους ατιμωρησίας». Εξάλλου η δημοσιογράφος μαχόταν για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράκ.

Η Κάισι-Σάουκι εργαζόταν παράλληλα και για το υπουργείο Πολιτισμού του Ιράκ.

Image result for afrah al qaisi

Η απαγωγή 

Οι ένοπλοι απήγαγαν την Κάισι από την κυρίως σουνιτική συνοικία Σαϊντίγια, όπου ζει η δημοσιογράφος με την οικογένειά της, ανέφερε ο Ζιγιάντ αλ Ατζίλι, επικεφαλής της οργάνωσης Ιρακινό Παρατηρητήριο της Ελευθερίας του Τύπου.

«Χώρισαν τα παιδιά από τη μητέρα τους αφού εισέβαλαν στο σπίτι και έκλεψαν ρευστό, κοσμήματα, τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και το αυτοκίνητό της» πριν τραπούν σε φυγή μαζί με το θύμα τους, ανέφερε ο Ατζίλι.

Ο σύζυγος της δημοσιογράφου απουσίαζε. Οι δράστες έσπασαν την πόρτα όταν η Κάισι αρνήθηκε να τους ανοίξει.

Σύμφωνα με τον Ατζίλι, η απαγωγή της δημοσιογράφου έγινε «περί τις 22:00» (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) από οκτώ άνδρες οι οποίοι ήταν ντυμένοι με πολιτικά και παρίσταναν πως «ανήκαν στις δυνάμεις ασφαλείας». Οι δράστες έδεσαν τον γιο της», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Την τελευταία δεκαετία 71 δημοσιογράφοι έχουν δολοφονηθεί χωρίς οι δράστες τους να έχουν συλληφθεί η τιμωρηθεί από τη δικαιοσύνη στο Ιράκ, σύμφωνα με την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

TAGS: