Διεθνή

“Ένεση” 6,6 δισ. για την διάσωση της Monte!

“Ένεση” 6,6 δισ. για την διάσωση της Monte!
Επιπλέον, 2-2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών.

Η ιταλική κυβέρνηση πιθανότατα θα πρέπει να δώσει γύρω στα 6,5 δισ. ευρώ για τη διάσωση της Monte dei Paschi di Siena, σύμφωνα με τρεις πηγές που επικαλείται το Reuters.

Επιπλέον, 2-2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τη μετατροπή ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που βρίσκονται στα χέρια θεσμικών επενδυτών.

Την ίδια ώρα, η ΕΚΤ σημειώνει ότι η κρατική επέμβαση της Ιταλίας για τη διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, Monte dei Paschi, θα είναι ακόμα πιο δύσκολη από αυτή που είχε προβλεφθεί αρχικά, καθώς η Monte χρειάζεται κεφαλαιακής στήριξη 8,8 δισ. ευρώ, 3,8 δισ. πάνω από αυτά που αναμένεται να συγκεντρωθούν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) της τράπεζας.

Την προηγούμενη Παρασκευή η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα διάταγμα για την διάσωση της Monte dei Paschi, αφότου η τρίτη μεγαλύτερη ιταλική τράπεζα δεν κατόρθωσε να κερδίσει την υποστήριξη των επενδυτών για μια απελπιστικά αναγκαία ΑΜΚ 5 δισ. ευρώ.

Η τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι είχε επισήμως ζητήσει από την ΕΚΤ την προηγούμενη Παρασκευή να της δοθεί το “πράσινο φως” ώστε να προχωρήσει σε “προληπτική ανακεφαλαιοποίηση”.

Μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση είναι ένα είδος κρατικής παρέμβασης σε μια τράπεζα που παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, παραμένει φερέγγυα. Σημαίνει μόνο ένα μέτριο bail-in των επενδυτών αν και η κυβέρνηση μπορεί να αγοράσει μετοχές ή ομόλογα μόνο με όρους της αγοράς που εγκρίνονται από τις Βρυξέλλες.

Στην απάντησή της, η ΕΚΤ δήλωσε πως είχε υπολογίσει το κεφάλαιο που πίστευε πως χρειαζόταν η τράπεζα στη βάση του ελλείμματος που προέκυψε από τα ευρωπαϊκά stress tests νωρίτερα φέτος.

Η ΕΚΤ τόνισε δε πως η τράπεζα ήταν φερέγγυα αλλά πρόσθεσε πως η θέση ρευστότητας της τράπεζας είχε επιδεινωθεί ραγδαία στο διάστημα του τέλους Νοεμβρίου-21 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε η Monte dei Paschi.

“Η τράπεζα ξεκίνησε γρήγορα συνομιλίες με τις αρμόδιες αρχές για να κατανοήσει τις μεθοδολογίες που διέπουν τους υπολογισμούς της ΕΚΤ και να εισάγει τα μέτρα για μια προληπτική ανακεφαλαιοποίηση”, τόνισε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments