«Παράθυρο» Ακιντζί σε δημοψήφισμα για το Κυπριακό | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 08:13

«Αν δεν υπάρξει ατύχημα στις συνομιλίες της Γενεύης, θα μπορούσαμε να πάμε σε δημοψήφισμα για το Κυπριακό μέσα στο καλοκαίρι του 2017» είπε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, σχολιάζοντας τα δεδομένα εν όψει των συζητήσεων για το Κυπριακό στις 9 Ιανουαρίου στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, πάνω από 100 ζητήματα αναμένεται να συζητηθούν στη Γενεύη, εκ των οποίων τα 8-10 είναι τα πιο δύσκολα. Στην περίπτωση που υπάρξει κατάληξη στο εδαφικό, τότε θα δοθούν οι χάρτες και στη συνέχεια θα συζητηθούν οι εγγυήσεις, δήλωσε ο Μ. Ακιντζί.

Σχετικά με την πιθανή παρουσία των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις συνομιλίες της Γενεύης, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ανέφερε πως δεν χρειάζεται η συμμετοχή τους. Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία της 1ης Δεκεμβρίου «είναι καθαρή». 

Προσέθεσε δε ότι αυτή που θα υπογράψει θα είναι η νέα ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος που θα δημιουργηθεί. «Το κείμενο της 1ης Δεκεμβρίου, είναι καθαρό, θα υπάρχουν οι δύο πλευρές, οι εγγυήτριες δυνάμεις και δεν θα υπάρχει κανένας άλλος», είπε.

Στο μεταξύ νέα συνάντηση των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί, προγραμματίζεται για τις 4 Ιανουαρίου, ενώ δεν αποκλείεται άλλη συνάντηση στις 7 Ιανουαρίου, πριν από τη μετάβασή τους στη Γενεύη.

Tags: