Τουρκία: Αρχίζουν οι δίκες για το αποτυχημένο πραξικόπημα | Pagenews.gr
Pagenews Team 27 Δεκεμβρίου 2016, 10:47

«Αυλαία» για τις δίκες των πραξικοπηματιών στην Τουρκία λαμβάνει χώρα στη γειτονική μας χώρας, καθώς σήμερα ξεκινά η πρώτη δίκη που αφορά 29 αστυνομικούς που φέρονται να πήραν μέρος στο αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου καλοκαιριού με στόχο να ανατρέψουν τον Ταγίπ Ερντογάν. 


Η δίκη διεξάγεται στη μεγαλύτερη δικαστική αίθουσα της χώρας, χωρητικότητας περίπου 1.000 ατόμων, απέναντι από τις φυλακές Σιλιβρί, στην Κωνσταντινούπολη. 


Η ακροαματική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τέσσερις ημέρες. Εάν οι κατηγορούμενοι καταδικαστούν, 21 από αυτούς αντιμετωπίζουν τρις ισόβια κάθειρξη, ενώ οι υπόλοιποι ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση. 


Πέντε μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, κατά την οποία 270 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 2.000 τραυματίστηκαν, είναι η πρώτη σημαντική δίκη η οποία λαμβάνει χώρα. Πρόκειται να ακολουθήσουν πολλές ακόμη, κυρίως στις 20 Φεβρουαρίου, στη Μούγλα, στη Νοτιοδυτική Τουρκία, όπου θα δικαστούν 47 άτομα με την κατηγορία της απόπειρας δολοφονίας τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 


Συνολικά, από τον περασμένο Ιούλιο έχουν συλληφθεί 41.000 άτομα. Όλοι κατηγορούνται για συμμετοχή στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ και τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος. 

TAGS: