Ν. Αφρική: Πέθανε ο «βασιλιάς των αποδράσεων» | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 20:21

Πέθανε σε νοσοκομείο του Ντέρμπαν όπου νοσηλευόταν με γαστρεντερολογικά προβλήματα, ο πιο γνωστός τρόφιμος φυλακών στη Νότια Αφρική.

Ο Ανανίας Μάτε, 39 ετών, είχε καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης για ανθρωποκτονία, βιασμό και ληστεία και κατάφερε να δραπετεύσει δύο φορές από φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Αν και αρχικά οι αρχές πίστευαν ότι η ασθένειά του δεν ήταν πραγματική, ότι δηλαδή την επινόησε ο ίδιος στο πλαίσιο άλλης μιας προσπάθειάς του να δραπετεύσει, ο Μάτε πέθανε από επιπλοκές.

Ο Μάτε, που καταγόταν από τη Μοζαμβίκη, έγινε γνωστός το 2006, καθώς ήταν ο πρώτος κρατούμενος που δραπέτευσε από τη διαβόητη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Πρετόριας. Τότε, κατάφερε να βγει από ένα πολύ μικρό παράθυρο αφού προηγουμένως αλείφθηκε με βαζελίνη και χρησιμοποίησε ένα σίδερο του κρεβατιού του ως βελονάκι για να πλέξει με αυτό ένα σχοινί από τα σεντόνια και τα ρούχα του.

Ο «υπ’ αριθμόν 1 δημόσιος κίνδυνος», όπως είχε χαρακτηριστεί, συνελήφθη δύο εβδομάδες αργότερα και στην καταδίωξή του οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στο πόδι.

Έναν χρόνο νωρίτερα, ο Μάτε είχε καταφέρει να δραπετεύσει και από το κελί του στην κεντρική αστυνομική διεύθυνση του Γιοχάνεσμπουργκ.

Ο 39χρονος «βασιλιάς των αποδράσεων» είχε επιχειρήσει να δραπετεύσει πολλές φορές ακόμη: η τελευταία του απόπειρα είχε γίνει στις αρχές του έτους.