Ουρουγουάη: Πέθανε ο δικτάτορας Γκρεγκόριο Άλβαρες | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 13:29

Έφυγε από τη ζωή ο στρατηγός Γκρεγκόριο «Γκόγιο» Άλβαρες, ο τελευταίος δικτάτορας της Ουρουγουάης.

Ο Άλβαρες απεβίωσε σε ηλικία 91 ετών λόγω καρδιολογικών προβλημάτων.

Είχε συλληφθεί το 2007 για τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον αντιφρονούντων και δύο χρόνια αργότερα, το 2009, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών για την εξαφάνιση 40 ανθρώπων την εποχή που ήταν επικεφαλής του στρατού.

Προερχόμενος από στρατιωτική οικογένεια, ανέβηκε πολύ γρήγορα στην ιεραρχία. Έγινε στρατηγός σε ηλικία 45 ετών και ενεπλάκη στο πραξικόπημα του Ιουνίου του 1973, σε μια εποχή που στην Ουρουγουάη δρούσε το κίνημα του αντάρτικου πόλης Τουπαμάρος, μέλος του οποίου υπήρξε και ο σημερινός πρόεδρος της χώρας Χοσέ Μουχίκα.

Ως επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Άλβαρες θεωρήθηκε υπεύθυνος για τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες και τις εξαφανίσεις των αντιφρονούντων στο πλαίσιο της επιχείρησης «Κόνδωρ». Ανέλαβε την προεδρία της χώρας το 1981 και τα επόμενα χρόνια σημαδεύτηκαν από εντάσεις στους κόλπους του στρατού ενώ κατηγορήθηκε ότι προσπάθησε να τορπιλίσει τις διαπραγματεύσεις που είχαν ως στόχο την παράδοση της εξουσίας στους πολιτικούς. Προτίμησε μάλιστα να παραιτηθεί παρά να παραδώσει τη σκυτάλη στον Χούλιο Μαρία Σαγκουινέτι, τον ηγέτη του κόμματος Colorado που είχε κερδίσει τις ελεύθερες εκλογές τον Νοέμβριο του 1984. 

Εγκατέλειψε την εξουσία στις 12 Φεβρουαρίου 1985, δύο εβδομάδες πριν αναλάβει την προεδρία ο Σαγκουινέτι.