Διαπραγμάτευση: 11, 12 και 26 Ιανουαρίου οι ημερομηνίες – κλειδιά | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 06:19

Μπορεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να ενεργοποιήθηκαν, μετά την επιστολή μετανοίας Τσακαλώτου, όμως η διαπραγμάτευση παραμένει κολλημένη. Η κυβέρνηση εναποθέτει τις ελπίδες της για ξεμπλοκάρισμα των συνομιλιών μέσα στο πρώτο δεκαήμερο της νέας χρονιάς θεωρώντας ότι εκείνες τις ημέρες θα επανεκκινήσουν οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς.

Στις 12 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί Euro Working Group, στο οποίο θα κλείσει και το περιβόητο θέμα των παροχών Τσίπρα και θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επάνοδο της τρόικας στην Αθήνα γύρω στις 15 Ιανουαρίου.

Η 26η Ιανουαρίου του 2017, οπότε θα πραγματοποιηθεί το πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, είναι η νέα «ημερομηνία-ορόσημο» για την κυβέρνηση η οποία, μετά την απεμπλοκή στην ιστορία με το «πακέτο Τσίπρα», ελπίζει σε άμεση προώθηση των διαπραγματεύσεων και για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης. Το κρίσιμο θέμα αυτή τη φορά είναι τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018, με την ελληνική πλευρά να ελπίζει ότι η λύση θα έρθει και αυτή τη φορά -όπως και με το έκτακτο πακέτο παροχών- από τον «δημοσιονομικό κόφτη».

Για το Μέγαρο Μαξίμου παραμένει εφικτός στόχος η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στον Ιανουάριο ούτως ώστε στο προγραμματισμένο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να επιβεβαιωθεί το κλείσιμο της διαδικασίας.

Όμως τα θέματα στα οποία υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση με τους δανειστές παραμένουν ανοιχτά: Για παράδειγμα τα εργασιακά εξακολουθούν να δημιουργούν εστίες διαφωνιών ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΔΝΤ με το Ταμείο να επιμένει ότι επειδή η Ελλάδα βρίσκεται σε πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επομένως το ΔΝΤ αντιστέκεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων που αποτελεί απαράβατο όρο για την ελληνική κυβέρνηση και επιμένει στην αύξηση του ποσοστού των ομαδικών απολύσεων.

Φυσικά το μεγάλο αγκάθι συνδέεται με την αξίωση του ΔΝΤ να ψηφιστούν νέα μέτρα ύψους 4,2% από τώρα για το ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταφέρει να πιάσει τους στόχους υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% για την περίοδο μετά το 2018. Παρ’ όλα αυτά το Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστεί ότι είτε το ΔΝΤ θα υποχωρήσει ως προς αυτό αφήνοντας την αξιολόγηση να κλείσει έως ότου το ίδιο αποφασίσει για την συμμετοχή του με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, είτε ότι θα ανακοινώσει την αποχώρησή του ξεμπλοκάροντας μ’ αυτόν τον τρόπο την διαδικασία.

Θα υπάρξει έκθεση του ΔΝΤ στις 11 Ιανουαρίου;

Εν τω μεταξύ για τις 11 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί και η έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι τελικά θα συζητηθεί ή θα δημοσιοποιηθεί μία τέτοια έκθεση.

Η βιωσιμότητα ή μη του δημοσίου χρέους είναι καθοριστική για τη συνέχιση της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.

Όμως ίσως οι τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να… μεταφερθούν για την άνοιξη.

Καθυστέρηση που θα οφείλεται στο ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ (μεγαλύτερος χρηματοδότης του Ταμείου) θέλει να επανεξετάσει τη στάση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως ο Ρεπουμπλικανός θα αναλάβει και επίσημα την προεδρία στις 20 Ιανουαρίου.

TAGS: