Λαζαρίδης: Το 2016 ξεκίνησε ξανά η πρωτογενής άντληση κεφαλαίων | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 17:07

Το 2016 ξεκίνησε και πάλι, μετά από καιρό, η πρωτογενής άντληση κεφαλαίων, με αιχμή την ομολογιακή αγορά, τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, κάνοντας τον απολογισμό του 2016.

Τα στοιχεία δείχνουν πως η συμμετοχή των ξένων επενδυτών παραμένει σε υψηλά επίπεδα, στο 61% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Το κύριο χαρακτηριστικό των τελευταίων ετών είναι, πάντως, ότι η μεταβλητότητα είναι αυτή που οδηγεί τις τιμές στην αγορά, κάτι που σημειώθηκε ξανά πρόσφατα όταν αποτυπώθηκαν οι προσδοκίες για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέσα στο Δεκέμβριο, όπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η χρονιά θα κλείσει με 20% μείωση του τζίρου, όταν ο μέσος όρος της πτώσης του τζίρου στην Ευρώπη είναι 16,5%.

Το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας στο ελληνικό χρηματιστήριο πραγματοποιείται από τις τράπεζες, ενώ ο κλαδικός δείκτης οδεύει προς μια ακόμη πτωτική χρονιά.

Σε επίπεδο εισηγμένων εταιρειών, τα δεδομένα δείχνουν να υποστηρίζουν μια αλλαγή του κλίματος. Στο εξάμηνο του 2016 καταγράφηκε αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας και των χρηματικών διανομών.

Για τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων ανέφερε πως 96 εταιρείες κατέγραψαν καθαρή κερδοφορία και 44 ζημίες, όταν τα αντίστοιχα νούμερα στο εξάμηνο του 2015 ήταν 87 και 53 αντίστοιχα.

Εν τω μεταξύ τρεις νέες κατηγορίες συναλλακτικής δραστηριότητας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, τις κατηγορίες υψηλής, μέσης και χαμηλής συναλλακτικής δραστηριότητας δρομολογεί η διοίκηση του Χ.Α.

Παράλληλα, προωθούνται μέτρα τόνωσης της αγοράς ενέργειας. Ο κ. Λαζαρίδης αναφέρθηκε σε πρωτοβουλίες που ήδη έχει αναλάβει το Χρηματιστήριο για τη δημιουργία τοπικής αγοράς ενέργειας σε συνεργασία με άλλους φορείς της αγοράς.

Επίσης, η διοίκηση του Χ.Α. ετοιμάζει και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ETFs, ώστε οι εγχώριοι επενδυτές να αποκτούν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα που ακολουθούν ξένους δείκτες.

TAGS: