Ρεκόρ για τις εκδόσεις χρέους το 2016 | Pagenews.gr
Pagenews Team 28 Δεκεμβρίου 2016, 15:01

Οι παγκόσμιες πωλήσεις χρέους έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ το 2016, καθώς οι εταιρείες εκμεταλλεύτηκαν το ιστορικά χαμηλό κόστος δανεισμού.

Με βάση στοιχεία της Dealogic, το ράλι των ομολόγων στο πρώτο μισό του έτους ήταν αρκετό για να παρακινήσει τους εκδότες χρέους να αντλήσουν πάνω από 6,6 τρισ. δολάρια από τις αγορές.

Το επίπεδο αυτό είναι υψηλότερο από το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ που είχε καταγραφεί το 2006.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι εταιρείες αντιστοιχούν σε πάνω από το 50% του 6,62 τρισ. δολαρίων χρέους που εκδόθηκε. Συγκεκριμένα, οι εταιρικές πωλήσεις ομολόγων σκαρφάλωσαν 8% σε ετήσια βάση, στα 3,6 τρισ. δολάρια.

Στο υπόλοιπα 3 τρισ. δολάρια περιλαμβάνονται οι πωλήσεις χρέους διεθνών και αμερικανικών οργανισμών, ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων και καλυμμένων ομολογιών.

«Το χαμηλό κόστος χρηματοδότησης με ιστορικά χαμηλά επιτόκια έκανε πιο ελκυστική την αύξηση της μόχλευσης», δηλώνει στους Financial Times ο CIO της Pimco. «Aυτό συμβαίνει σε κάθε οικονομικό κύκλο, αλλά αυτό που κάνει τον συγκεκριμένο ξεχωριστό είναι το επιπλέον κίνητρο έκδοσης χρέους σε πολύ χαμηλά επιτόκια», προσθέτει.