Πολιτική

“Τυλιγμένη” στη συμφωνία Μαϊου η κυβέρνηση!

“Τυλιγμένη” στη συμφωνία Μαϊου η κυβέρνηση!
Απολογητικός και όχι επαναστατικός ο τόνος της Αριστεράς. Παραδέχεται το "σφάλμα" με τον "μποναμά" και βάζει υπογραφή σε νέα "αφαίμαξη" των συνταξιούχων. Δεσμεύεται ξανά και ξανά ότι θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα Μαϊου. "Κόλπα" Τσίπρα με τις εκλογές, άγρια πόλωση με τη ΝΔ. Τί λέει η Πειραιώς.

Της Βούλας Μαλαίνου

Παρά τις “κορώνες” περί σκληρής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, τις θριαμβολογίες για πλεονάσματα, τα οποία οδήγησαν στην χορήγηση έκτακτων παροχών στις ταλαιπωρημένες από την οικονομική κρίση κοινωνικά ομάδες και το “μανιφέστο” πρωθυπουργού και υπουργού Οικονομικών κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυβέρνηση ουσιαστικά παραδέχτηκε-και μάλιστα γραπτώς-αφενός ότι είναι “τυλιγμένη” στη συμφωνία του περασμένου Μαϊου και αφετέρου ότι είναι εγκλωβισμένη στα “παιχνίδια” της Γερμανίας. 

Πέρα από το γεγονός ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έβαλε υπογραφή και σε νέα “αφαίμαξη” των συνταξιούχων, ως όρο των θεσμών για να “ξεπαγώσουν” τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, το ύφος του κειμένου (της επιστολής) αποδεικνύει περίτρανα πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει οριστικά, αυτό που η ίδια επικαλείται ως ελαφρυντικό, το “ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς”. 

Ο υπουργός Οικονομικών, όπως έγραφε και χθες το www.pagenews.gr, όχι μόνο έδωσε γραπτές εγγυήσεις για όσα του ζητήθηκαν, ως “τιμωρία” για την μονομερή ενέργεια του Αλέξη Τσίπρα να “μοιράσει” προεκλογικά “δώρα” στους άλλοτε βασικούς του ψηφοφόρους, αλλά εμφανίστηκε και απολογητικός για τον “μποναμά”, καθώς η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε σχετικά τους εταίρους. Αυτό εξάλλου προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Μαϊου και σε αυτή “πάτησαν” και οι θεσμοί. Πέρα από τη δέσμευση της Αριστεράς να ενημερώνει τους δανειστές για το πώς θα κατανέμει τα πλεονάσματα, η συμφωνία Μαϊου προβλέπει ότι ένα 30% από το πλεόνασμα θα διοχετεύεται στο χρέος, ένα 30% στα ληξιπρόθεσμα και ακόμη ένα 30% θα παρέχεται με τη μορφή κοινωνικού μερίσματος σε άστεγους και άνεργους. Εντούτοις, δόθηκε σε συνταξιούχους, οι οποίοι ομολογουμένως έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος της κρίσης, με απανωτά “μαχαίρια” και “ψαλίδια” στις συντάξεις. Το “μάρμαρο” πάντως και πάλι οι συνταξιούχοι θα το πληρώσουν. Θα μπει “κόφτης” στις συντάξεις, αν οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2016 δεν επιτευχθούν. Ουσιαστικά δηλαδή η κυβέρνηση θα τους κόψει, αν χρειαστεί, ό,τι τους έδωσε ως βοήθημα. 

Ο υπουργός Οικονομικών στην επιστολή του παραδέχεται ότι η κυβέρνηση έσφαλε, που δεν ενημέρωσε τους θεσμούς για τον “μποναμά” και επισημαίνει όχι σε ένα, αλλά σε πέντε σημεία του κειμένου ότι η ίδια δεν θα λάβει ποτέ ξανά τέτοια πρωτοβουλία.

Η Αριστερά γυρίζει τη σελίδα και από’ κει που δήλωνε στο εσωτερικό πως τα πλεονάσματα θα τα διαθέσει, όπως η ίδια εκτιμά και όχι όπως της ορίζουν οι δανειστές, τελικά ομολογεί και γραπτώς πως είναι “έρμαιο” του κ. Σόιμπλε, ο οποίος χτυπά το “ντέφι” και η Αθήνα χορεύει στους δικούς του ρυθμούς. Πλέον είναι ξεκάθαρο πως ακόμα και οι προσωπικές επιθέσεις κατά του Γερμανού ΥΠΟΙΚ έγιναν στο πλαίσιο της εσωτερικής κατανάλωσης. Ενδεχομένως μάλιστα η κυβέρνηση να μην βρίσκεται σε σύγχυση, αλλά απλώς να μην έχει κανένα πλάνο, καμία εναλλακτική ούτε για το πώς θα “απεγκλωβίσει” την Ελλάδα από τα γερμανικά “τερτίπια” ούτε για το πώς η χώρα θα βγει από το “βάλτο”.

Ο κ. Τσίπρας τα δίνει όλα για το χρέος, αυτή είναι και η “γραμμή” προς τους υπουργούς του. Οι εξελίξεις δείχνουν πως ο πρωθυπουργός περπατά σε τεντωμένο σχοινί, με σκοπό να ισορροπήσει τα ποσοστά του ίδιου και του κόμματός του σε αξιοπρεπή επίπεδα, στην περίπτωση που “δραπετεύσει” από την εξουσία, αφήνοντας το τέταρτο μνημόνιο στη ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τονίζοντας ως η Αξιωματική Αντιπολίτευση και ο κ. Σόιμπλε του έβαλαν “τρικλοποδιά”.

Αυτό επικαλείται ήδη, εξάλλου. Η πόλωση έχει “αγριέψει” και στην εγχώρια πολιτική σκηνή “μυρίζει” έντονα εκλογές. Οι “βολές” κυβέρνησης και ΝΔ, Τσίπρα και Μητσοτάκη, πέφτουν “βροχή”. Από την πλευρά της η Πειραιώς στρώνει το χάλι για τις κάλπες. Η δημοσιοποίηση της επιστολής του κ. Τσακαλώτπυ, η οποία δε έγινε εν μέσω έντονου πρέσινγκ από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προκάλεσε αντιπαράθεση, με άρωμα…εκλογών.

Η ΝΔ , ανέβασε “κάθετα” τους τόνους , κάνοντας λόγο για “ταπεινωτική επιστολή που εξευτελίζει τους πολίτες και την χώρα και εξήγησε ότι ο υπουργός Οικονομικών αποδέχεται πλήρως τους όρους των δανειστών. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση που κάνουν στην οδό Πειραιώς, η κυβέρνηση με αυτή την επιτολή:

-Ζητεί συγγνώμη για το εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους. Απολογείται, εκλιπαρώντας για την επιείκεια των δανειστών, γιατί δεν έκαναν ξεκάθαρο στους πολίτες και στους δανειστές ότι το βοήθημα στους συνταξιούχους ήταν εφάπαξ και δεν έχει καμία σχέση με 13η σύνταξη. Δεσμεύεται, τέλος, ότι ανάλογο βοήθημα δεν πρόκειται να ξαναδοθεί στο μέλλον. 

-Επαναβεβαιώνει ότι η αναστολή της κατάργησης της έκπτωσης 30% του Φ.Π.Α. σε ορισμένα νησιά που αντιμετωπίζουν τις προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, είναι προσωρινή, μόνο για το 2017.

-Δεσμεύεται “πλήρως” για τήρηση των δημοσιονομικών στόχων τα επόμενα χρόνια (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, 1,75% και 3,5% του Α.Ε.Π. για τα έτη 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα). Επαναλαμβάνει ότι θα ενεργοποιήσει τον δημοσιονομικό “κόφτη”, περικόπτοντας τις συντάξεις σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 2016. Δηλαδή, ακόμη και αυτό το βοήθημα που έδωσαν στους συνταξιούχους προσωρινά, θα το ξαναπάρουν πίσω από τους ίδιους μόνιμα!

-Δεσμεύεται ότι, αν υπάρξει στο μέλλον ξανά υπέρβαση έναντι των δημοσιονομικών στόχων, το υπερβάλλον ποσό θα διατεθεί για την ενίσχυση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή / και για τη μείωση του φορολογικού βάρους στην οικονομία και, εναλλακτικά, για την αποκατάσταση των ρευστών διαθεσίμων και την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.

-Αποδέχεται ότι οι δηλώσεις του Eurogroup, στις 25 Μαΐου 2016 και στις 5 Δεκεμβρίου 2016, ακολουθούν πιστά τις μνημονικακές δεσμεύσεις που έχουν οι ίδιοι αναλάβει. Δηλαδή, δεσμεύονται για τη λήψη νέων μέτρων για να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, όπως ρητά αναφέρεται στην πρώτη παράγραφο της δήλωσης του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016. Μέτρα που η ίδια η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη, υπολογίζει στα 700.000.000 ευρώ…

Όπως τονίζουν γαλάζια στελέχη, σε αυτήν την επιστολή, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Τσίπρας επαναλαμβάνουν, πέντε φορές (!!!), ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, τόσο στην ουσία όσο και ως προς τη διαδικασία, σε συνεννόηση μαζί τους.

Θεωρείται πάντως βέβαιο ότι για τη ΝΔ το θέμα δεν λήγει με αυτή την τοποθέτηση – ανάλυση. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments