Διεθνή

Εντείνονται οι πιέσεις των Γερμανών για την Monte dei Paschi

Εντείνονται οι πιέσεις των Γερμανών για την Monte dei Paschi
"Καμία εξαίρεση από τους κοινούς ευρωπαϊκούς κανόνες" είναι το moto των Γερμανών για τη διάσωση της ιταλικής τράπεζας από την κυβέρνηση του Τζεντιλόνι.

Την ώρα που το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση της τρίτης μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας, της Monte dei Paschi,  δέχεται επικρίσεις από παντού για το κατά πόσο θα μπορούσε να είναι λειτουργικό και να διασφαλίσει την πιστή και ομαλή λειτουργία στον χρηματοπιστωτικό της Ιταλίας, οι αιχμές από τη Γερμανία και το υπουργείο Οικονομικών δε σταματάνε.

“ΕΚΤ και Κομισιόν θα πρέπει να ελέγξουν και να διασφαλίσουν ότι οι ιταλικές αρχές τηρούν τους ευρωπαϊκούς κανόνες” τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ερωτηθείς από το πρακτορείο Reuters.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η “προληπτική ανακεφαλαιοποίηση” μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές συνθήκες, ενώ επανέλαβε ότι “μέτοχοι και πιστωτές θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ζημιές”.

“Η τράπεζα πρέπει να καταστεί αξιόπιστη, δίχως να χρησιμοποιηθεί κρατικό χρήμα για την κάλυψη των ζημιών” κατέληξε.

Η ιταλική κυβέρνηση, μετά την αποτυχία άντλησης των απαιτούμενων ιδιωτικών κεφαλαίων, έχει ενεργοποιήσει τις διαδικασίες για τη λεγόμενη “προληπτική ανακεφαλαιοποίηση”, η οποία αποτελεί μία ήπιας μορφής κρατική παρέμβαση.

Υπενθυμίζεται πως απ’όσα έχουν δει μέχρι στιγμής το φως της δημοσιότητας, το ιταλικό δημόσιο θα συμβάλλει στην ανακεφαλαιοποίηση με το ποσό των 6,5 δισ. ευρώ, ενώ το εναπομείναν ποσό, το οποίο εκτιμάται σε 2 – 2,3 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από τους θεσμικούς επενδυτές.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments