Έντονη δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων για την ΕΕ | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 06:56

Την έντονη δυσαρέσκεια τους για την πορεία που έχει λάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτυπώνονται σε διαδικτυακή δημοσκόπηση της WIN/Gallup International που διενεργήθηκε σε δείγμα 14.969 ατόμων.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, οι ψηφοφόροι σε όλη την Ε.Ε. δυσφορούν, αλλά η υποστήριξή τους για την Ε.Ε. παραμένει σε επίπεδα άνω του 60% στα περισσότερα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη.

Ειδικότερα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι 89% των ψηφοφόρων στην Ελλάδα πιστεύουν ότι η χώρα τους πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση. Στη Γαλλία, το ποσοστό ανέρχεται στο 82%, στην Ιταλία στο 79% και στη Γερμανία στο 62%.

Ωστόσο, η αύξηση στο ποσοστό των ατόμων που θα ψήφιζαν υπέρ της εξόδου από την Ε.Ε. είναι πολύ χαμηλή – 36%, από 33% σε 15 χώρες που ερωτήθηκαν, συμπεριλαμβανόμενης και της Βρετανίας.

Το ποσοστό των ατόμων στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο που θα ψήφιζαν να αποχωρήσουν σημείωσε πτώση από πέρσι. Αντίθετα, στη Φινλανδία και την Ελλάδα παρατηρήθηκε αύξηση του αντίστοιχου ποσοστού: στο 40% από το 29% στη Φινλανδία και στο 46% από 38% στην Ελλάδα.

«Το 2016 τα θεμέλια της ΕΕ κλονίστηκαν έντονα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η συντριπτική άποψη από πολίτες της Ε.Ε. ότι οι χώρες τους πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση – ιδιαίτερα ορατό στη Γαλλία και στην Ελλάδα – πράγμα το οποίο δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τα δεξιόστροφα λαϊκιστικά κόμματα» σχολίασε ο Τζόνι Χέλντ, γενικός διευθυντής της ORB International, που διεξήγαγε τη δημοσκόπηση στη Βρετανία.

Σε όλη την Ευρώπη, το 60% των συμμετεχόντων απάντησε ότι θα προτιμούσε να υπήρχαν λιγότεροι μετανάστες και πρόσφυγες. Στην Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 86%, ενώ στην Ιταλία ήταν 75% και στη Γερμανία 64%.

Η δημοσκόπηση έγινε από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 7 Δεκεμβρίου, πριν από την επίθεση με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου στις 19 Δεκεμβρίου.

TAGS: