Διεθνή

SZ: Υποτίμησαν τον Άμρι οι γερμανικές αρχές

SZ: Υποτίμησαν τον Άμρι οι γερμανικές αρχές
Το κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είχε τελευταία αναφορά για τον τυνήσιο με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την επίθεση.

Υποτίμησε τον μακελάρη του Βερολίνου, Άνις Άμρι, το γερμανικό κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με την εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στην έρευνα, υποστηρίζει ότι ο Άμρι είχε στείλει, μερικά λεπτά πριν την επίθεση, ένα sms στο οποίο έλεγε “ο αδελφός μου προσεύχεται, όλα πάνε καλά, Θεού θέλοντος, είμαι μέσα στο όχημα, προσευχηθείτε για μένα”.

Από το μήνυμα αυτό προκύπτει ότι υπήρχε ένας συνεργός, τουλάχιστον παθητικός, ενώ ο παραλήπτης του μηνύματος μπορεί να ήταν ένας τυνήσιος πολίτης ηλικίας 40 ετών ο οποίος συνελήφθη χθες στο Βερολίνο.

 Το κέντρο για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είχε τελευταία αναφορά για τον τυνήσιο με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου δηλαδή πέντε ημέρες πριν από την επίθεση.

Η εφημερίδα υπογραμμίζει πως οι αρχές ήξεραν πως ο Τυνήσιος είχε στενούς δεσμούς με τους γερμανικούς τζιχαντιστικούς κύκλους και είχε χαρακτηριστεί από την αστυνομία του Ντόρτμουντ “συμπαθών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος” (ΙΚ).

Οι ερευνητές είχαν επίσης ενημερωθεί πως ο Άμρι είχε τουλάχιστον μία φορά αναζητήσει στο διαδίκτυο πληροφορίες για την κατασκευή μιας βόμβας με σωλήνα και, σε μια διαδικτυακή συνομιλία, είχε προτείνει τις υπηρεσίες του ως καμικάζι, πιθανόν σε ένα μέλος του ΙΚ.

Εξάλλου, οι ειδικοί του κέντρου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας είχαν πει πως ο Τυνήσιος διέθετε οκτώ γνωστές ταυτότητες, κυκλοφορούσε ελεύθερα και σταθερά στη γερμανική επικράτεια και είχε επισκεφθεί πολλές φορές την ισλαμική σχολή του Ντόρτμουντ που φέρεται να προετοιμάζει όσους θέλουν να ενταχθούν στις τάξεις του ΙΚ στη Συρία και στο Ιράκ.

Τη σχολή αυτή διηύθυνε, σύμφωνα με τους ερευνητές που μίλησαν στην εφημερίδα, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο Μπόμπαν Σ., γερμανός υπήκοος σερβικής καταγωγής, 36 ετών, και διαβόητος ριζοσπάστης ισλαμιστής μαχητής ο οποίος συνελήφθη στις αρχές Νοεμβρίου.

Παρά τις ενδείξεις αυτές, το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας είχε κατατάξει, σε μια κλίμακα από το 1 έως το 8 η οποία βαίνει από το περισσότερο στο λιγότερο επικίνδυνο, τον Άμρι στο επίπεδο 5 το οποίο σύμφωνα με τη Süddeutsche Zeitung σημαίνει “λίγο πιθανή μια πράξη βίας”.

Στην αναφορά του της 14ης Δεκεμβρίου, το κέντρο καταπολέμησης της τρομοκρατίας είχε ωστόσο αναφέρει πως ο Άμρι διέθετε ασυνήθιστη “γνώση του τρόπου λειτουργίας της αστυνομίας” και της “συνωμοσίας” για έναν ριζοσπάστη ισλαμιστή. Ωστόσο, οι ερευνητές έχασαν τον Νοέμβριο τα ίχνη του Άμρι. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments