Η κυβέρνηση αναζητά επειγόντως πολιτικό αφήγημα | Pagenews.gr
Pagenews Team 29 Δεκεμβρίου 2016, 06:21

Εάν η β’ αξιολόγηση δεν κλείσει εντός των νέων προθεσμιών που θέτει η κυβέρνηση (όπως εκτιμούν οι περισσότεροι ότι θα συμβεί), τότε τα πράγματα θα γίνουν ιδιαίτερα δύσκολα για εκείνη (αλλά και για την ίδια την χώρα).

Η σκληρή γραμμή των δανειστών – και πρωτίστως του Βερολίνου – δεν αφήνει πολλά περιθώρια για παρερμηνείες.

Η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στην ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης έως το Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου με βασικό ζητούμενο να μην χρειαστεί να νομοθετήσει τώρα νέα μέτρα.

Εάν αυτό συμβεί, τότε θα περιμένει στις 9 Μαρτίου την ΕΚΤ να αποφασίσει την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Αυτό είναι το καλό σενάριο αλλά και το λιγότερο πιθανό.

Η κυβέρνηση ψάχνει να βρει ένα ισχυρό πολιτικό αφήγημα για να σταματήσει τη φθορά της στην κοινωνία.

Πίσω από την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με τους δανειστές για το έκτακτο βοήθημα στους χαμηλοσυνταξιούχους κρύβεται η εναγώνια αναζήτηση από την κυβέρνηση ενός νέου πολιτικού αφηγήματος, που θα σταματήσει την καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος και θα δώσει ελπίδες για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα σε ενδεχόμενη εκλογική αναμέτρηση μέσα στο 2017.

Μπορεί η κυβέρνηση να έστειλε τελικά «δήλωση μετανοίας» στο Eurogroup για τις μονομερείς παροχές, ώστε να αποφύγει το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, όμως σε πολιτικό επίπεδο άρχισε να διαμορφώνει ένα νέο αφήγημα: ακόμη κι αν έχουν ατυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, ακόμη κι αν η ελάφρυνση του χρέους απομακρυνθεί στον ορίζοντα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που δίνει μάχες με τους δανειστές για να προστατεύσει τους ασθενέστερους.

Η πειστικότητα του αφηγήματος αυτού παραμένει αμφίβολη.

TAGS: