Αθλητισμός

Τα κλειδιά της νίκης και ο «καυτός» Γενάρης

Τα κλειδιά της νίκης και ο «καυτός» Γενάρης
Λίγο πριν τον... «καυτό» Γενάρη, ο Ολυμπιακός επικράτησε της Φενέρ για το τελευταίο παιχνίδι του 2016 (71-62) έχοντας ως βασικά «κλειδιά» το πάθος, την ενέργεια και τους Μπιρτς, Παπαπέτρου και Γιανγκ.

​Πραγματοποιώντας μία εξαιρετική εμφάνιση, ο Ολυμπιακός κυριάρχησε στο παρκέ για 30 λεπτά και επικράτησε της Φενεραμπαχτσέ με 71-62, κάνοντας ένα πολύ σημαντικό βήμα για την τετράδα της Euroleague και το πλεονέκτημα της έδρας στα πλέι-οφ.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν… καταιγιστική στο πρώτο ημίχρονο, στο οποίο προηγήθηκε με 19, και, παρά την αντεπίθεση της ομάδας του Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο δεύτερο μέρος -λόγω και της κούρασης-, έφτασε στη 10η φετινή της νίκη στη κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Το Α’ ημίχρονο

Φυσικά, αυτό ήταν και το βασικό «κλειδί» της νίκης των «Ερυθρόλευκων»: Η εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο. Με την δύναμη και την ώθηση των φιλάθλων να είναι ιδιαίτερα αισθητή, οι παίκτες των Πειραιωτών μπήκαν πολύ δυνατά στο παρκέ και κυριάρχησαν απόλυτα, με το πάθος και την επιθετική διάθεση να… ξεχειλίζουν.

Το double score της πρώτης περιόδου (18-9) και, κυρίως, το +19 του 20ου λετπού (40-21) έβαλαν τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού και έθεσαν τις βάσεις για μία πολύ σημαντική νίκη, που έφεραν τους «Ερυθρόλευκους» στη δεύτερη θέση της Euroleague, στο τέλος του πρώτου γύρου. Παράλληλα, η εμφάνιση στο πρώτο μέρος έδειξε με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν 100% προετοιμασμένοι σε σωματικό και πνευματικό επίπεδο για το ντέρμπι με την Φενέρ.

Ενέργεια και άμυνα

Το βασικότερο κλειδί της επικράτησης του Ολυμπιακού ήταν αδιαμφισβήτητα η ενέργεια και το πάθος που έβγαλαν στο παρκέ οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Η σημαντικότατη απουσία του Γιώργου Πρίντεζη αλλά και αυτή του Δημήτρη Αγραβάνη έφεραν συσπείρωση στις τάξεις των «Ερυθρόλευκων», με τους 8 παίκτες που πάτησαν παρκέ να δείχνουν σε κάθε φάση τα… δόντια τους. Είναι χαρακτηριστικό πως ο Ολυμπιακός κυριάρχησε όλες τις στατιστικές κατηγορίες, υπερτερώντας -έστω και οριακά- σε ριμπάουντ (40-36), ασίστ (15-12), κλεψίματα (8-4) και ποσοστό στα σουτ τριών πόντων (38,5% – 27,3%). 

Παράλληλα, πολλά… εύσημα πρέπει να δοθούν και στην άμυνα των Πρωταθλητών Ελλάδας, η οποία ήταν, ιδιαίτερα στο πρώτο μέρος, απροσπέλαστη. Άλλωστε, είναι ελάχιστες οι φορές που ομάδα με την ποιότητα και το ταλέντο της Φενέρ μένει στους 21 πόντους σε ένα ημίχρονο.

Παπαπέτρου, Μπιρτς και Γιανγκ

Βλέποντας κάποιος τα στατιστικά του παιχνιδιού, θα μπορούσε να σταθεί στον -για ακόμα μία φορά εξαιρετικό- Ματ Λοτζέσκι (14 π.), στον συνεπέστατο Έρικ Γκιρν (11 π.) και στον Βασίλη Σπανούλη, που πέτυχε 7 σημαντικούς πόντους. Όμως, αυτοί που έκλεψαν την παράσταση στη μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού επί της Φενέρ, ήταν αναμφίβολα οι Ιωάννης Παπαπέτρου, Κεμ Μπιρτς και Πάτρικ Γιανγκ. Ο καθένας, για διαφορετικούς λόγους.

Ο Έλληνας άσος κάλυψε ουσιαστικά μόνος του την θέση του πάουερ φόργουορντ και, πατώντας παρκέ για 30 λεπτά, πραγματοποίησε μία μεστή εμφάνιση. 12 πόντοι με 3/5 δίποντα και 2/3 τρίποντα, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ κατέγραψε στα στατιστικά του ο Παπαπέτρου, ο οποίος κάλυψε ιδανικά το κενό των Πρίντεζη και Αγραβάνη στο «4».

Από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει ειδική μνεία για τους Κεμ Μπιρτς και Πάτρικ Γιανγκ. Κόντρα σε μία τρομερά ποιοτική front line στην οποία πρωταγωνιστούν παίκτες όπως ο Γιαν Βέσελι και ο Έκπε Ούντο, οι δύο σέντερ του Ολυμπιακού ήταν πραγματικά εξαιρετικοί. 

Ο Μπιρτς αγωνίστηκε για 24:33″ και σε αυτό το διάστημα έφτασε στο νταμπλ-νταμπλ, με 10 πόντους και 13 ριμπάουντ (εκ των οποίων τα 7 ήταν επιθετικά), έχοντας επίσης 2 κλεψίματα και 1 μπλοκ. Ο Καναδός άσος έβγαλε… τόνους ενέργειας στο παρκέ και κυριάρχησε στις δύο ρακέτες, όντας ουσιαστικά ο πολυτιμότερος παίκτης της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου.

Βέβαια, ο νεαρός σέντερ είχε σημαντική βοήθεια και από τον Πάτρικ Γιανγκ. Ο Αμερικανός άσος έκανε την καλύτερή του εμφάνιση μετά την επιστροφή του στα παρκέ και έδωσε ενέργεια, δύναμη και καλή άμυνα στον Ολυμπιακό, μαζί με 6 πόντους, 7 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 15:27″ συμμετοχής.

Εκτός της επιθετικής προσφοράς τους και της πολύτιμης συνεισφοράς τους στα ριμπάουντ, Μπιρτς και Γιανγκ ήταν εξαιρετικοί στην αντιμετώπιση του Έκπε Ούντο, τον οποίο ουσιαστικά… εκμηδένισαν. Ο θηριώδης σέντερ της Φενέρ μέτρησε μόλις 3 πόντους και 5 ριμπάουντ σε 19:28″ συμμετοχής, αφήνοντας ουσιαστικά τον Βέσελι να… παλεύει μόνος του (22π. – 10 ριμπ.).

Ο… καυτός Γενάρης

Ο Ολυμπιακός έκλεισε με νίκη τις υποχρεώσεις του στον Α’γύρο της Euroleague όμως, από εδώ και πέρα, αρχίζουν τα… δύσκολα. Τι εννοούμε; 

Η ομάδα του Γιάννη Σφαρόπουλου έχει, ούτε λίγο ούτε πολύ, 9 παιχνίδια στο πρόγραμμά της για τον Ιανουάριο. Από αυτά, ξεχωρίζουν φυσικά τα τρία μεγάλα ντέρμπι των «Ερυθρόλευκων» με τον Παναθηναϊκό Superfoods (6/1, 16/1 και 30/1), όμως οι Κυπελλούχοι Ελλάδας έχουν επίσης να αντιμετωπίσουν εκτός έδρας τις Μπαρτσελόνα (12/1) και Μιλάνο (25/1), αλλά και τις Μπασκόνια (20/1) και Μπάμπεργκ (27/1) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Είναι προφανές πως ο Γενάρης θα είναι ιδιαίτερα… καυτός και κρίσιμος για τους «Ερυθρόλευκους», με τον πρώτο μήνα του 2017 να κρίνει πολλά για την συνέχεια της ομάδας στο Κύπελλο αλλά και την βαθμολογική θέση σε Euroleague και Basket League. 

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος θα μπορεί να υπολογίζει σε αυτά τα παιχνίδια στους Γιώργο Πρίντεζη και Δημήτρη Αγραβάνη που θα επιστρέψουν σύντομα από τους τραυματισμούς τους, ενώ ο Έλληνας τεχνικός θα έχει στη διάθεσή του και τον Ντομινίκ Ουότερς, που θα δώσει λύσεις και ανάσες στην περιφερειακή γραμμή των «Ερυθρόλευκων».

Δείτε εδώ το πρόγραμμα του… καυτού Γενάρη του Ολυμπιακού:

6/1: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός Superfoods (16η αγωνιστική Euroleague)

9/1: Κύμη – Ολυμπιακός (13η αγωνιστική Basket League)

12/1: Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός (17η αγωνιστική Euroleague)

16/1: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός Superfoods (Ημιτελικός Κυπέλλου)

20/1: Ολυμπιακός – Μπασκόνια (18η αγωνιστική Euroleague)

22:1: Ολυμπιακός – Κόροιβος (14η αγωνιστική Basket League)

25/1: Αρμάνι Μιλάνο – Ολυμπιακός (19η αγωνιστική Euroleague)

27/1: Ολυμπιακός – Μπάμπεργκ (20η αγωνιστική Euroleague)

30/1: Παναθηναϊκός Superfoods – Ολυμπιακός (15η αγωνιστική Basket League)

Πηγή: sdna.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments