Πολιτική

Grexit και Brexit… αγκαζέ και “χέρι – χέρι”

Grexit και Brexit… αγκαζέ και “χέρι – χέρι”
Οι Έλληνες και οι Βρετανοί είναι οι δύο λαοί που επιθυμούν περισσότερο την αποχώρηση από την ΕΕ στο σύνολο των 28 μελών της Ένωσης, όπως δείχνουν ευρήματα πανευρωπαϊκής δημοσκόπησης.

Του Αλέξανδρου Βέλμαχου

Καθώς τα σενάρια για Grexit έχουν επανέλθει στο διεθνή Τύπου σχετικά με το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ κατ’ απαίτηση της Γερμανίας ή κάποιων άλλων εκ των δανειστών της Αθήνας, τα στοιχεία από την πανευρωπαϊκή έρευνα του ισπανικού ινστιτούτου DYM δείχνουν πως μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών, οι Έλληνες είναι αυτοί που προκρίνουν περισσότερο την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μοιραζόμενοι την “αντι – Ενωσιακή” πρωτιά με τους Βρετανούς.

Όπως αναφέρει η έρευνα που δόθηκε την Πέμπτη στη δημοσιότητα, το 46% των Ελλήνων θα ψήφισε “ναι” σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για έξοδο της χώρας από το ευρώ και μια ισχνή πλειοψηφία της τάξης του 54% θα επέλεγε να παραμείνει στην Ευρωζώνη, ποσοστό που είναι ίδιο με αυτό των πολιτών της Βρετανίας. Η σημαντική διαφορά που προκύπτει από ένα καλύτερο “διάβασμα” της δημοσκόπησης είναι αφενός πως οι Βρετανοί φέρονται να έχουν “μετανιώσει” για την επιλογή τους να ψηφίσουν υπέρ του Brexit (στην ίδια έρευνα που έγινε στα τέλη του 2015, το 54% των Βρετανών τασσόταν υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ). 

Αφετέρου, προκύπτει πως υπάρχει ένα εντεινόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα μεταξύ των Ελλήνων, καθώς σε σχέση με πέρσι το ποσοστό που θα ψήφιζε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ υποχώρησε από το 62% στο τωρινό 54%.

Σύμφωνα με το DYM, το 46% υπέρ της αποχώρησης είναι ιστορικό υψηλό για τις έρευνες που καταγράφει το ισπανικό ινστιτούτο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το απ’όλες τις χώρες της ΕΕ, η Ελλάδα είναι μοναδική που καταγράφει τόσα υψηλά ποσοστά αντιευρωπαϊκών τάσεων, καθώς η Βρετανία ήδη έχει ψηφίσει για αποχώρηση από το κλαμπ των 28.

la-mayoria-de-los-europeos-aboga-por-permanecer-en-la-ue

Τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ της ΕΕ καταγράφονται σε Ιρλανδία, Ισπανία, Δανία, Γερμανία και Βέλγιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 28 Οκτωβρίου και 6 Νοεμβρίου, πολύ πριν από την τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε στο Βερολίνο στις 19 Δεκεμβρίου και κόστισε τη ζωή σε 12 άτομα.

Πλέον, μένει να φανεί αν τα υψηλά ποσοστά φιλόΕΕ που αποτυπώνονται στην έρευνα θα διατηρηθούν και μέσα στο 2017, χρονιά που θεωρείται σταθμός για το μέλλον της Ένωσης λόγω των εκλογών στα δύο μεγαλύτερα κράτη της, Γαλλία και Γερμανία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments