Στον «αέρα» η συνάντηση Τσίπρα-Ερντογάν | Pagenews.gr
Pagenews Team 30 Δεκεμβρίου 2016, 11:46

Στον «αέρα» παραμένει η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ταγίπ Ερντογάν, για την οποία έχουν διαρρεύσει διάφορες ημερομηνίες, ωστόσο καμία δεν έχει «κλειδώσει» μέχρι στιγμής. Ερωτηθείς σχετικά ο Νίκος Χριστουδουλίδης, μετά το ραντεβού του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Κύπριο πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια ημερομηνία για μία τέτοια συνάντηση. Αναμένουμε».

Αναφορικά με το σημερινό τετ-α-τετ, οι κκ. Τσίπρας και Αναστασιάδης συζήτησαν περίπου τρεις ώρες, προκειμένου Αθήνα και Λευκωσία να συντονιστούν καλύτερα όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ενόψει των συνομιλιών στη Γενεύη.

Στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου συμμετείχαν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ Δημήτρης Παρασκευόπουλος, ενώ τον κ. Αναστασιάδη συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στην «ατζέντα» των συζητήσεων τέθηκε το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, η σύνθεση της διάσκεψης, ενώ έγινε και αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων.

Σε δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κατά τη διάκρεια της συνάντησης «ελήφθησαν πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις, οι οποίες θα προωθηθούν μέσα από την ανάληψη κοινών δράσεων, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε διεθνές επίπεδο». Όπως σημείωσε, «απόλυτη ήταν η συναντίληψη, τόσο για θέματα ουσίας, όσο και για θέματα διαδικασίας», προσθέτοντας ότι «η διαβούλευση θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα».

«Κοινός στόχος, μέσα από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κύπρου σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος χωρίς ξένες εγγυήσεις και στρατούς κατοχής», τόνισε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς σχετικά με τις κοινές δράσεις που προανήγγειλε, ο κ. Χριστοδουλίδης, απάντησε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα έχουν επαφές με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Επίσης, επεσήμανε την επικείμενη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στη Νέα Υόρκη και τις επαφές του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου στην ΕΕ. «Ακριβώς για να προωθηθούν αυτές οι πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις που ελήφθησαν κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση εάν έχει «κλείσει» η συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε ότι «δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή κάποια ημερομηνία για μία τέτοια συνάντηση. Αναμένουμε».

TAGS: