Όσα δεν γνωρίζετε για την μυρωδιά των μωρών | Pagenews.gr
Pagenews Team 1 Ιανουαρίου 2017, 09:08 1 Ιανουαρίου 2017, 9:08

Είναι τόσο γλυκιά που σε προσελκύει να το κάνεις συνέχεια αγκαλιές. Έχετε όμως αναρωτηθεί ποτέ γιατί τα μωρά μυρίζουν τόσο ωραία;
Δεν ευθύνεται η βρεφική πούδρα για αυτή την ευωδία, ούτε το μαλακτικό στα ρουχαλάκια. Είναι απλά η φυσική μυρωδιά του μωρού που εξασθενεί μετά από λίγο καιρό, όσο εκείνο μεγαλώνει.

Σύμφωνα με μελέτες η μυρωδιά ενός νεογέννητου ερεθίζει εκείνες τις περιοχές του εγκεφάλου, οι οποίες επίσης ενεργοποιούνται από την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών.

Ειδικότερα οι ερευνητές απομόνωσαν τη μυρωδιά από τις πιτζάμες ενός νεογέννητου 2 μόλις ημερών και έβαλαν δύο ομάδες γυναικών να τη μυρίσουν. Η πρώτη ομάδα αποτελείτο από 15 μαμάδες και η δεύτερη από 15 γυναίκες χωρίς παιδιά. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι και οι δύο ομάδες είχαν ακριβώς την ίδια αντίδραση στη μυρωδιά του νεογέννητου: «Φάνηκε ότι η μυρωδιά του μωρού ενεργοποίησε ένα συγκεκριμένο κύκλωμα νευρώνων στον εγκέφαλο των γυναικών».

Όπως εξηγεί ένας από τους εισηγητές: «Δεν είναι όλες οι μυρωδιές ικανές να προκαλέσουν αυτή την αντίδραση, παρά μόνο όσες σχετίζονται με το κύκλωμα της ανταμοιβής στον εγκέφαλο, όπως γίνεται με τις τροφές ή την ικανοποίηση μιας επιθυμίας μας». Κάτι ακόμα που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι ότι η αντίδραση -στη μωρουδιακή μυρωδιά- των γυναικών που ήταν μαμάδες ήταν πιο άμεση συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν είχαν παιδιά. «Είναι πιθανό ο τοκετός να προκαλεί ορμονικές αλλαγές στο γυναικείο οργανισμό, οι οποίες ενδεχομένως να μεταβάλλουν το κύκλωμα της ανταμοιβής… αλλά είναι εξίσου πιθανό να παίζει και η εμπειρία τους κάποιο ρόλο», προσθέτει.

Οι επιστήμονες πιστεύουν επίσης ρόλο παίζουν και οι σμηγματογόνοι αδένες, οι οποίοι είναι ιδιαιτέρως ενεργοί στα νεογέννητα μωρά, ιδίως στο κεφάλι και στο προσωπάκι τους.